Dögei Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DÖGEI IMRE (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Rádióhallgatók! Tisztelt Képviselõtársaim! Bethlen Gábor erdélyi fejedelemrõl szeretnék szólni e kései órákban, amikor is Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Törökszentmiklóson egy iskola van elnevezve róla, s a közelmúltban egy dombormûvet avattunk fel.

A törökszentmiklósi református általános iskola és kollégium tisztelettel és szeretettel vette fel Bethlen Gábor nevét 1996-ban. 1997. március 15-én felavattuk az iskola homlokzatán elhelyezett, Bethlen Gábort ábrázoló dombormûvet, melyet Gyõrffy István karcagi szobrászmûvész, Munkácsy-díjas alkotott, amelyet az iskolafenntartó egyház, a törökszentmiklósi egyházközség megkoszorúzott.

De ki volt Bethlen Gábor? Mit tud róla Magyarországon egy kisdiák? Munkássága elévült? Amit õ tett, azt elmosta az idõ? Bethlen Gábor Báthory Gábor tanácsosa és hadvezére volt, kinek halála után a török támogatásával fejedelemmé választották. A harmincéves háború során több ízben vezetett hadat II. Ferdinánd császár és király ellen. 1620. augusztus 25-én a besztercebányai országgyûlés magyar királlyá választotta. 1621-ben II. Ferdinánddal Nikolsburgban békét kötött, s a királyi címrõl lemondott. A török elleni hadjárata megindításában meggátolta a halál.

Nagy tehetségû, széles látókörû, bölcs uralkodó volt. Diplomáciája egész Európára kiterjedt. Édes hazája, Erdély felemelésére, a tudományok, a mûveltség, az iskolázás fejlesztésére nagy gondot fordított. Nem véletlen, hogy nevét viseli a Bethlen- kollégium, a nagyenyedi református fõiskola.

Református kollégiumaink többsége egy-egy alapítványtevõ vagy tudós professzor nevéhez fûzõdik, akik anyagi támogatásukkal, illetve szellemi irányításukkal tették lehetõvé a felsõbb osztályok, tehát a kollégiumok beindítását. Így a Gyulafehérváron alapított, majd Nagyenyedre költöztetett kollégiumot Bethlen Gábor fejedelem alapítványa és a külföldrõl meghívott tudós tanárok emelték akadémiai rangra, amelyet mindig is az európai magaslatra törés jellemzett. E kollégiumnak híre, fénye egész Erdélyt beragyogja. Az ott megalapozott erkölcsnek és szellemnek századokkal dacoló megtartó ereje ma is érvényes.

Tehát jól tették a törökszentmiklósiak, hogy értékvesztõ világunkban, ahol a jelen kort még zavarja a több évtizedes helytelen ideológiai folyamat, visszanyúlnak a történelem távlatába és tiszta forrásból merítenek, mert a "nagyságos fejedelem" élete, nézetei és munkássága példa értékû, úgy is mondhatnám, örök érvényû.

(21.40)

Szellemi gazdagodásra, erkölcsi tisztaságra, egymás megértésére, megismerésére és tiszteletére sarkall, élni és dolgozni tanít.

Hadd idézzek egy idézetet: "De... merre van Nagyenyed? Isten tudja! Valahol a két fûzfa mellett, ahol a Maros bódorog? Ki volt Bethlen Gábor?" - teszi fel a kérdést 1940 õszén egy kisdiák. "Az ember hasznos élete, akár a gabonamagvaké, azzal a törvényszerû - rendszerint mégis váratlan, némelykor a boldogsághoz hasonlatos - fordulattal indul, hogy a mindenkori szolgálatos kezek begyûjtik; behordják valahova az eszmék szérûire. Kellõ tapintattal és gyanakvással nézegetik egymást; kit mire szemelt ki vajon a fejedelem. Melyik közöttük ama názáreti, akinek homlokráncában eljövendõ csodatevések rejlenek?" És az õ csodáját mindnyájan ismerjük, mert azt a kisdiákot, aki ezt írta, úgy hívták: Sütõ András.

Törökszentmiklósi Kisdiákok! Kívánjuk, kívánom, hogy annyi szépet, jót, igazat és nemeset adjon nektek Bethlen Gábor nevét viselõ iskolátok, mint amennyit Sütõ András kapott a nagyenyedi kollégiumban. Aki többet akar tudni Bethlen Gáborról, az olvassa el Sütõ András "Nagyenyedi fügevirág - esszék és tûnõdések" címû mûvét. De természetesen igen gazdag anyag áll rendelkezésre az utókornak és az érdeklõdõknek egyaránt.

Az újságok, a rádió, a tévé felvette ezt az ünnepélyes aktust, felvette az elhangzott nyilatkozatot, azonban a széles társadalomnak nem juttatta el az éter hullámain. Úgy érzem, hogy ez a csodálatos államférfi - Bethlen Gábor fejedelem - sokkal többet hagyott az utókorra, mint hogy mindazon munkásságát elhallgassuk. Mindenképpen pótolni kell.

Az elmúlt napokban úgy voltam, hogy nem mondom el senkinek - ez a törökszentmiklósiaké -, elmondom hát mindenkinek az éter hullámain keresztül, mélyen tisztelt képviselõtársaim: a jelen való világban feltétlenül aktuálissá vált Bethlen Gábor igyekezete, jövõbe való látása, az a szorgalma, fegyelmezettsége, amelyet abban a korban az elõrelátás sarkallott a következõ századokra is. Ezért kellett ezt elmondanom a magyar társadalomnak: van mire figyelnünk, van honnan táplálkozzunk. A múltból kell hogy merítsünk valamit a jelen kornak és a jövõ nemzedéknek. Köszönöm a szíves türelmüket és azt, hogy meghallgattak.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage