T. Asztalos Ildikó Tartalom Elõzõ Következõ

T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Köszönjük kérdését, mert ahogy itt már a parlamentben is elhangzott, ez az a kérdés, amiben nagyon sokan egyetértünk. A kormány e tekintetben képviselõ úr mondandóját helyesli és tevékenységével is ezt a célt kívánja szolgálni, hiszen mindenki számára nyilvánvaló, hogy a gazdaság versenyképességének a növelése az egyik nagyon fontos cél, és e tekintetben fontos az innováció, a kutatásfejlesztés eredményeinek gyors ipari alkalmazása.

Ebben a Házban már itt napirend elõtt jó pár dolgot elmondtak a képviselõ urak és a képviselõ asszony; szeretnék egypár tényt rögzíteni.

1997-ben a költségvetésbõl 30 százalékkal több forrás áll rendelkezésre a kutatásfejlesztésre, mint '96-ban; ez '96-ban 3 milliárd 750 millió volt, '97-ben 4 milliárd 800 millió. Természetesen ezen kívül a tudományhoz kapcsolódó felsõoktatási intézmények forráslehetõségei is jelentõsen nõttek, de el kell mondani azt, hogy a kockázati tõketársaságokról szóló törvénytervezetet vélhetõen a kormány májusban fogja tárgyalni és remélhetõleg szeptember 30-áig az Országgyûlés elé kerül, hiszen köztudott, hogy ez a forma is az innovációt, a kutatásfejlesztést segítheti.

De el szeretném mondani még azt a tényt is, hogy ma már vannak olyan jelek, amelyek azt mutatják, hogy a multinacionális cégek is elhozzák kutató-fejlesztõ tevékenységeiket Magyarországra, ami nyilvánvalóan a modernizációt, az innovációt is szolgálja, például itt van a GE-nek az ilyen jellegû tevékenysége.

Egyetértünk képviselõ úrral abban, hogy a kis- és középvállalkozások fejlesztése, mûszaki fejlesztésbe való bevonása fontos (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.), és itt a kamarák 300 millió forintos pénzösszegét szeretném megjelölni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage