Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Én úgy vélem, hogy Erdély vonatkozásában valóban történelmi idõket kezdünk élni, hiszen akkor amikor egyáltalán beszélhetünk arról, hogy a Bolyai Egyetem esetleg önállósulhat, akkor nyilván minden magyar szíve megdobban, és ez természetes, hogy itt a palamentben is ez téma és ennek hangot adnak.

Ugyanakkor természetes, hogy az ottani viszonyok és az ottani körülmények között elsõsorban az RMDSZ-nek kell ezt a harcot megvívni, hogy végül is a Bolyai Egyetem önállósuljon. Ha elsõ fokozatban egy magyar tagozat alakul, azt is el lehet képzelni, hogy az egy késõbbi kibontakozásnak az elõzménye. Mi arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy mindenképpen magyar ügy, amennyire lehetséges, Magyarországról is támogatni kell a kormány részérõl és minden magyar politikai erõ részérõl, de végsõ soron az ottani realitások figyelembevételével elsõsorban az RMDSZ az, amelyik ezt ott el tudja érni.

Az én tájékozódásom szerint az RMDSZ elnöke támogatja a Bolyai Egyetem létesülését, de nyilván figyelembe veszi mindazt, ami ott emellett történik. Gondolni kell arra is, hogy Kolozsvárott létesülne a Bolyai Egyetem, ahol nemrég még a szélsõséges nézeteirõl ismert Funar szelleme uralta szinte az egész várost. Ilyen körülmények között a romániai fordulat mindenképpen örömmel üdvözlendõ, ugyanakkor kellõ türelem is kell hozzá, természetesen bizalom és hit. Ebben a bizalomban és hitben viszont osztozni kell az itthoni magyarságnak is. Amiben lehet, segíteni kell, de elsõsorban az ottaniak feladata, hogy ezt valamilyen módon majd a realitások figyelembevételével megvalósítsák. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage