Veres János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VERES JÁNOS, a költségvetési és pénzügyi bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! A parlament költségvetési és pénzügyi bizottsága 1997. március 20-án, csütörtökön a kivételes eljárás szabályainak megfelelõen lefolytatta a mezõgazdasági termelõk adózási feltételeit meghatározó egyes törvényes módosításáról szóló, T/3863. számú törvényjavaslat vitáját.

A bizottság tagjai a vita során figyelembe vették azt a körülményt, hogy a kormány beterjesztett módosító javaslatai több héten át tartó egyeztetési folyamat eredményeképpen kerültek a Ház elé. Az egyeztetési folyamatban sok érdekképviseleti szervezet kifejtette véleményét, így a bizottsághoz is eljuttattak több írásos álláspontot. A bizottság úgy ítélte meg, hogy a beterjesztett javaslatok pontosabbá, egyértelmûbbé és az adózók számára kedvezõbbé teszik az 1997-re érvényes szabályokat.

(10.10)

További pontosítást és egyértelmûsítést szolgáló javaslatokat fogadott el a bizottság a késõbbiekben. A bizottság a benyújtott képviselõi módosító javaslatok közül csak azokat támogatta, amely módosító javaslatok a további egyértelmûsítést szolgálták; így például Kertész István azon javaslatát, mely a sokak által félremagyarázott önfogyasztás adómentességét teszi egyértelmûvé; természetesen az ennek érdekében felmerült kiadások el nem számolhatóságát kimondva a költségek között.

A kormány eredeti javaslatával szemben két pontban alakult ki a bizottságban más vélemény.

Elsõként az õstermelõi igazolvány kiállításakor adandó nyilatkozat tartalma körül bontakozott ki jelentõsebb vita a bizottságban. E vitában elhangzott, hogy az õstermelõk érdekének inkább megfelelne a javaslatban szereplõ általános megfogalmazással szemben az a konkrét javaslat, amely szerint a saját gazdasággal való rendelkezésrõl szóló eredeti nyilatkozatot a termõföld esetében pontos helyének megjelölésével, illetve az állattartásra alkalmas épületek adataival is ki kellene egészíteni. Ilyen módon fokozatosan kialakulhatna a tényleges földhasználatot rögzítõ nyilvántartás, mely késõbb a termelõi támogatások folyósításának is alapját képezhetné; illetve csökkenthetné az olyan kirívó esetek lehetõségét, hogy almaültetvénnyel nem rendelkezõ személy is értékesít õstermelõként gyümölcsöt. Az imént hallhattuk az államtitkár úr expozéjában, hogy ez a szabály semmiképpen nem jelenti a késõbbiekben - még a József nádor téren sem - bármifajta vagyoni adóztatásnak az alapját. A bizottsági vitában ugyanez a vélemény is megfogalmazódott.

Másodikként abban a pontban alakult ki érdemi vita, hogy ismét mezõgazdasági õstermelõi körbe sorolt, saját gazdaságban termelt szõlõbõl elõállított szõlõmust, szõlõbor esetében a 4 millió forintra felemelt bevételi értékhatár csak abban az esetben érvényesülhessen, ha az õstermelõ e termékeit kizárólagosan kifizetõnek értékesíti. E feltételek beiktatása a törvénybe összhangban van az elmúlt hónapokban történt más törvénymódosításokkal, amelyek a legális borforgalmazás erõsítését szolgálták, illetve a nem legális forgalmazás szankcionálásának a lehetõségét teremtették meg.

E most elfogadásra javasolt módosítás is azt szolgálja, hogy a bort szõlõbõl, saját termelésû szõlõbõl elõállító mezõgazdasági termelõk a terméküket a legális forgalmazói körben értékesítsék, hisz ez feltétele a továbbiakban annak, hogy az õstermelõkre érvényes kedvezményes adózási elszámolásokat alkalmazhassák. Ez a módosítás teljesen összhangban van valamennyi, a sajtóban is megnyilatkozó érdek- képviseleti szervezet, szakmai szövetség álláspontjával; így jó, mivel ajánlható elfogadásra a továbbiakban.

A kérdésben megmutatkozó összhangot az is példázza, hogy erre a módosításra egymástól alig különbözõ szövegszerû javaslatot tett Csépe Béla és Rusznák Miklós kereszténydemokrata képviselõtársunk, valamint Gombos András, Francz Rezsõ, Matyi László, Kertész Zoltán, Gazdag János koalíciós párti képviselõk.

A bizottsági vita alapján javaslom elfogadásra a T/3863/18. számú ajánlás I. fejezetének 1-11. terjedõ pontjait, majd pedig e pontokkal kiegészítve a beterjesztett törvényjavaslatot. E javaslatomat az is alátámasztja, hogy a költségvetési és pénzügyi bizottság a módosításokat egyhangúlag - az ellenzéki képviselõk "igen" szavazatával is - javasolja a parlamentnek elfogadásra.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage