Botka László Tartalom Elõzõ Következõ

BOTKA LÁSZLÓ (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Szeged városa örömmel fogadta a megtiszteltetést, hogy az alapszerzõdés szellemiségének és a román kormányváltással új erõre kapó megbékélésnek egyik fontos szimbóluma, a Román Köztársaság új konzulátusa városunkban kap helyet. A város és polgársága mindent el fog követni azért, hogy méltó körülményeket tudjunk teremteni a két ország kapcsolatrendszerében kiemelkedõen fontos szerepet betöltõ új intézménynek. Errõl egyébként a nemrégiben városunkban vendégségben járt román nagykövet úr személyesen is meggyõzõdhetett.

Örülünk ennek azért is, mert azt reméljük, hogy tovább erõsíti azt a folyamatot, hogy Szeged város újra visszanyerhesse a határokon túlnyúló dél-alföldi régió történelmileg kialakult gazdasági, kulturális és társadalmi együttmûködésében betöltött szerepét. Az elmúlt években a délszláv háború és az elõzõ román kormány magatartása nem teremtett megfelelõ külpolitikai hátteret a dél-magyarországi megyék kezdeményezésére létrejött Duna-Maros-Tisza regionális együttmûködésnek. A régiónkban lezajlott változások azonban egyértelmûvé teszik, hogy az eddig a szomszédos országok kormányai által nem megfelelõen támogatott elképzelések partnereink részérõl új erõre kapnak.

Kérdezem tehát a tisztelt államtitkár úrtól, hogy a kormány integrációs stratégiájában milyen új támogatási módszereket dolgozott ki a regionális együttmûködések elõsegítésére, és ebben szerepet kaphat-e a Románia és Szerbia határ menti megyéivel kialakított dél- alföldi együttmûködés.

Tisztelettel várom válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage