Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Mint ismeretes, a Budapest Bank privatizációjának szerzõdését a kormány 1995. december 14-én megtárgyalta. Ettõl a kormányüléstõl a miniszterelnök úr külföldi útja miatt távoltartotta magát. Mint tudjuk, a kormányülésen egyetlenegy szerzõdés volt, mégpedig Bokros Lajos miniszter úrnál, és az is angol nyelvû volt.

Ezen az ülésen a miniszterelnök urat Bokros Lajos helyettesítette, az a Bokros Lajos, aki személyében érintett volt, hiszen a Budapest Bank korábbi elnöke volt, és õ készítette elõ a privatizációs szerzõdést.

Még egy személyi kérdés volt, miután Suchman Tamás privatizációért felelõs miniszter úr is korábban a Budapest Bank fiókigazgatója volt. Ezt a két személyi körülményt még csak tetézte az, hogy néhány héttel vagy hónappal ezelõtt egy igen botrányos, 12 milliós tõkeinjekciót kapott a Budapest Bank.

Ilyen elõzmények után a miniszterelnök úr bizony nem tanúsította a tõle elvárható körültekintést, mert kétszeres személyes érintettség és a botrány ellenére olyan személy vezette a kormányülést, aki - még egyszer hangsúlyozom - érintett volt a privatizációban.

Ilyen elõzmények után az is kiderül: kétséges, hogy mi történt a kormány ülésén. Medgyessy Péter úgy nyilatkozik, hogy hiányos volt a tájékoztatás, hiányos volt az elõterjesztés, de volt jegyzõkönyv. Bokros Lajos volt miniszter úr úgy nyilatkozott, hogy minden részletre kiterjedõen ismertetést adott a kormány tagjainak, majd utána egyenként, ellenszavazat nélkül szavazták meg a kormány tagjai a privatizációs szerzõdést, de - állítja - jegyzõkönyv nem készült.

Tisztelettel kérdezem miniszterelnök urat: kiderült-e már, mi történt a kormány 1995. december 14-ei ülésén?

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage