Dögei Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DÖGEI IMRE (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Bármerre járva az ország területén, lekaszálatlan gátoldalak, elhanyagolt rétek és parlagterületek találhatók. Az ország egyes területei gazdátlannak tûnnek, és az ilyen területek aránya egyre nõ.

A kertészkedõk, földmûvelõk közel 2 milliós tábora pénzhiánnyal küszködik, nem képesek megvenni a legszükségesebb mezõgazdasági kisgépeket sem, holott a lakosság ellátásában nem jelentéktelen tétel az a zöldség-, gyümölcs- és egyéb termékmennyiség, amit õk meg tudnak és tudnának termelni akkor, ha a fizikai erejük hiánya nem gátolná õket. A lakosságot általában a megmûveletlenül hagyott és elgazosodott kisparcellák megmunkálásában segítenék intenzívebben a kisgépek, ha azokból elengedõ mennyiség és pénz állna rendelkezésre.

Természetes, hogy a fizikai erõ hiányát a harmadik évezred küszöbén a gondolkodó ember korszerû gépesítése pótolja. Ezért követelte a Független Kisgazdapárt már 1990-ben, hogy indítsák meg újra a magyar traktorgyártást. Sajnos, ebbõl azóta sem lett semmi. Ehhez azonban a vidék lakosságának pénzügyi forrásokra van szüksége, olyan támogatási rendszerre, amely mindenki elõtt áttekinthetõ, közérthetõ, világos és hozzáférhetõ. Jelenjen meg akár közvetlen pénzügyi támogatás formájában, akár pedig hitelkamat-támogatás formájában.

Nem jelent kisebb gondot a kistermelõk számára a már meglévõ géppark felújítási költségeinek a fedezése sem. Ezért, hogy a meglévõ gépek jól karbantarthatóak és üzemképesek legyenek, a támogatási rendszernek a felújítások támogatására is ki kell terjednie.

(14.50)

Kérdezem tehát a miniszter urat: hogyan kívánja támogatni a kormány a mezõgazdasági kistermelõk gépellátását? Várom tisztelettel miniszter úr válaszát. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage