Sasvári Szilárd Tartalom Elõzõ Következõ

SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az Írószövetség egyike a magyar mûvészeti élet legmeghatározóbb szereplõinek, a civil szervezetek sorában pedig a legtekintélyesebbek közül való. A határokon belül és azokon túl élõ kortárs magyar írók túlnyomó többsége tagjai sorába tartozik. Folyóiratai révén képes biztosítani az írótársadalomnak a színvonalas plurális nyilvánosságot, százezer példányt meghaladó könyvtára nemcsak folyamatosan gyûjti és dokumentálja a kortárs szépirodalmi mûvek teljes körét, de megfelelõ körülményeket biztosít az írói és kutatómunkához is. Széles és naprakész hazai és külföldi folyóirat- gyûjteménye lehetõséget nyújt a világirodalmi folyamatok figyelemmel kíséréséhez. Klubja nagyszámú irodalmi rendezvénynek ad kedvelt és rangot adó színhelyet.

Az Írószövetség mai elhelyezésében alkalmas arra, hogy a Magyar Irodalom Háza legyen. Mégsem a Bajza utcai épületben kívánnák megvalósítani azt, amit az Írószövetség saját, jelenlegi otthonában ma is megvalósít. Az Írószövetség elköltöztetése, az új helyszínen a mai színvonalnak megfelelõ berendezése csaknem annyi költséggel járna, mint amennyibe a jelenlegi helyének a VI. kerületi önkormányzattól megfelelõ csereingatlannal vagy készpénzzel való kiváltása kerülne.

Jelenleg a Petõfi Irodalmi Múzeum által lakott Károlyi-palotát kívánják renoválni, mégpedig úgy, hogy mélypincével, padlástér- beépítéssel bõvüljön, s oda beszoríthassanak még további öt szervezetet, köztük az Írószövetséget is. Az átépítés során felszabadítandó területeket, a múzeumi funkció jobb ellátását, a gyûjtemények szélesebb körû kutatását, azok bemutatását, valamint az oktató tevékenység biztosítását maga a múzeum is igényelné. Mindezek figyelembevételével el kell kerülni azt, hogy az Írószövetség függetlenségét, fokozatosan felépült struktúráját, feladataihoz méltó ellátását is veszélyeztetõ megoldás szülessen.

Ezért kérdezem: hogyan kívánják biztosítani az Írószövetség mûködését? Mikor szüntetik meg a mai bizonytalan helyzetet? Megvan-e az anyagi fedezet a Magyar Irodalom Házának megvalósítására? Hogyan kívánják garantálni azt, hogy a beruházásról ne pártpolitikus tárgyaljon az érintett civil szervezetekkel?

Tisztelettel várom válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage