Póda Jenõ Tartalom Elõzõ Következõ

PÓDA JENÕ (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! A modern civilizáció veszélyes üzem. Nap mint nap látjuk, halljuk a hírekben azokat a katasztrófahelyzeteket, amelyek nemcsak a hírekben, hanem bizony velünk is elõfordulhatnak. Magyarországon súlyos problémák vannak ezeknek a helyzeteknek a kezelésével kapcsolatban.

Legjobb lenne persze megelõzni és elkerülni az ilyen katasztrófákat, de nyilvánvaló, hogy minden igyekezetünk, minden ráfordított pénz és jogszabályi óvintézkedés ellenére nem lehetséges a 100 százalékos védelem. Ha tehát el kell fogadnunk és együtt kell élnünk katasztrófák kialakulásának a lehetõségével, akkor a kérdés igazából az, hogyan lehet ezeknek a hatását minimalizálni, hogyan lehet az állampolgárok testi épségét és vagyonát megõrizni, és mindenekelõtt hogyan lehet azoknak az embereknek a testi épségét megõrizni, akik elõször vonulnak ki egy katasztrófahelyzethez; akiknek meg kell állapítani, hogy mi történt ott, akiknek lehetõség szerint azonnal és precízen el kell hárítaniuk a károkat. Csak hogy mennyire napi problémáról van szó, hadd említsem az egyik újságcikk hivatkozása alapján azt, hogy Magyarországon kéthetente történik egy olyan baleset, amelyben veszélyes anyagot szállító jármû is érintett.

1994-ben a kormányzat elõkészített és beterjesztett egy törvénytervezetet, amely ezt a kérdést kezelte volna. A törvénytervezet tárgyalására azóta sem került sor. Az elmúlt õsszel az Országgyûlés honvédelmi bizottsága zárt ülés keretében részletesen foglalkozott a kérdéssel. A belügyminiszter úr ismeri ezeket a kérdéseket; válasz, illetve tájékoztatás azóta sincs.

Éppen ezért kérdezem, belügyminiszter úr, hogy foglalkozott-e a kérdéssel a kormány vagy a nemzetbiztonsági kabinet az elmúlt idõben; milyen döntés született; miért nem kapunk tájékoztatást a felvetett kérdésekkel kapcsolatban; mennyi pénz, illetve milyen ütemezéssel áll rendelkezésre ahhoz, hogy a kárelhárításban részt vevõ szervezetek, illetve - késõbb hosszabb távon - az állampolgárok testi épségét is meg tudjuk védeni egy esetleg kialakuló katasztrófa hatásaitól.

Köszönöm a válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage