Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Csak a pontosság kedvéért: azzal szeretném kezdeni, hogy a lakáskamatok említett felemelését az 1990. évi CIV. törvény rendelte el, tehát ez nem az OTP saját elhatározásából következett, hanem az akkori parlament döntésébõl, gazdasági szükségszerûséggel indokolt döntésébõl. Ha visszagondolunk rá, akkor egy lehetõséget nyújtottak az állampolgároknak: kedvezményesen vissza lehetett fizetni a kölcsönt; vagy fönnmaradt a kölcsön, de kétségkívül egy magasabb, bár a mai piacinál még mindig egy kicsit alacsonyabb kamatot kellett vállalni.

Azt gondolom azonban, hogy a kérdés alapvetõen nem erre irányul, hanem arra, hogy valóban - a képviselõ úr megállapításai szerint - az OTP által alkalmazott lakáshitel-kamatok ma meglehetõsen magasak, ha összevetjük más bankok nem kifejezetten lakáshitel-kamataival, vagy akár összevetjük - különösen az OTP által alkalmazott - betéti kamatokkal.

Szeretném világossá tenni, hogy az OTP kamatpolitikája nem a parlament, nem a kormány hatásköre, hanem az OTP a saját üzleti elgondolásai szerint önállóan jár el ebben a kérdésben. A piacon olyan folyamatok mennek végbe, hogy a kamatok általában csökkennek, ez az OTP-t is nyilván arra fogja ösztökélni, hogy a saját kamatait is levigye. Ez részben már meg is történt. Április 1-jével bejelentettek egy kamatcsökkenést. Én azt várom, hogy valószínûleg az általános piaci helyzet alakulásával összefüggésben, ez a kamatcsökkenés folytatódni fog. Már csak azért is folytatódni fog, hiszen ebben a piaci szegmensben is verseny van a bankok között. Tehát amennyiben az OTP nem megy lejjebb a kamataival, ez nyilván arra fogja ösztökélni az állampolgárokat, hogy más bankokat keressenek meg az új hitelek felvételével kapcsolatban.

Egyébként azt is szeretném jelezni, hogy gondolkodunk egy olyan megoldáson, hogy esetlegesen az állami támogatások esetében, ahol még fennállnak, vagy vannak, vagy ahol állami szabályrendszert alkalmazunk, ott valami módon azért a lakáshitel-kamatok vagy - kamatrések esetében is szabályozást alkalmazzunk. Ez azonban még nem alakult ki véglegesen, ha kialakult, errõl nyilván megfelelõ tájékoztatást fogunk adni.

Összességében tehát azt gondolom, hogy abban kell bíznunk, hogy elõbb-utóbb ezek a kamatok is jelentõsebb mértékben csökkenni fognak. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage