Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Megkérdezem képviselõtársaimat, hogy kívánnak-e felszólalási lehetõségükkel élni. (Nincs jelentkezõ.) Nem kívánnak.

Tisztelt Országgyûlés, a határozathozatal következik. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy tárgysorozatába veszi-e Glattfelder Béla képviselõ úr T/3852. számon benyújtott önálló indítványát. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 86 igen szavazattal, 153 ellenszavazattal, 41 tartózkodás mellett az önálló indítvány tárgysorozatba-vételét elutasította.

Tisztelt Országgyûlés! Múlt heti, illetve tegnapi ülésnapunkon két elõterjesztés általános vitáját lezártuk, de a részletes vitára bocsátásukra nem került sor. Indítványozom a tisztelt Országgyûlésnek, hogy a magyar-orosz olajszállítások és az orosz államadósság hasznosítása során felmerült összeférhetetlenségek, valamint a politikai döntést hozók és a gazdasági élet részvevõinek esetleges összefonódását vizsgáló bizottság jelentésének elfogadásáról szóló H/3649. számú országgyûlési határozati javaslatot bocsássa részletes vitára. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 279 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül az országgyûlési határozati javaslatot részletes vitára bocsátotta.

(18.20)

Indítványozom a tisztelt Országgyûlésnek, hogy az életüktõl és szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak kárpótlásáról szóló, 1992. évi XXXII. számú törvény módosításáról szóló T/3850. számú törvényjavaslatot bocsássa részletes vitára. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm. Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 276 igen szavazattal, 1 ellenszavazattal és 1 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot részletes vitára bocsátotta.

Tisztelt Országgyûlés! A kormány benyújtotta a mezõgazdasági termelõk adózási feltételeit meghatározó egyes törvények módosításáról szóló, valamint az egyes társadalombiztosítási és szociális ellátásokról szóló törvények módosítását kezdeményezõ törvényjavaslatait, T/3863. és T/3864. számokon. Az Országgyûlés az elõterjesztéseket kivételes eljárásban tárgyalja. Tisztelt Országgyûlés! A házbizottság a Házszabály 23. §-a n) pontjában foglalt jogköre alapján, a Házszabály 140. §-ának megfelelõen javaslatokat terjesztett elõ a Házszabálytól való eltérésre, T/3863/20., és T/3864/31. számokon; annak érdekében, hogy a zárószavazásokra még ma este sor kerülhessen.

Tisztelt Országgyûlés! A határozathozatal elõtt képviselõcsoportonként legfeljebb egy képviselõ felszólalhat. Megkérdezem a képviselõcsoportokat, hogy kívánnak-e élni felszólalási lehetõségükkel. (Senki nem jelzi felszólalási szándékát.) Nem kívánnak. Tisztelt Országgyûlés! A határozathozatal következik. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a Házszabálytól való eltéréshez a jelen lévõ képviselõk négyötödének a szavazata szükséges. A két indítványról együtt határoz az Országgyûlés. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy a házbizottság T/3863/20. számú, valamint a T/3864/31. számú javaslatainak megfelelõen a törvényjavaslatok zárószavazásának idõpontjára vonatkozóan eltér-e a Házszabálytól. Kérem szavazzanak. (Szavazás.) Köszönöm. Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 282 igen szavazattal, 2 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett úgy határozott, hogy a törvényjavaslatok zárószavazására a ma esti határozathozatalok között kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! A kormány sürgõs tárgyalást kérve benyújtotta a büntetõ törvénykönyvrõl szóló 1978. évi IV. törvény módosítását kezdeményezõ, T/4057. számú törvényjavaslatát. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, egyetért-e a törvényjavaslat sürgõs tárgyalásával. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm. Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 266 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 15 tartózkodás mellett a törvényjavaslat sürgõs tárgyalásba- vételét elfogadta.

Soron következik a mezõgazdasági termelõk adózási feltételeit meghatározó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok határozathozatala, kivételes eljárás keretében. Az elõterjesztést T/3863. számon, a kijelölt költségvetési bizottság ajánlását pedig T/3863/18. számon kapták kézhez képviselõtársaim. Tisztelt Országgyûlés! A kivételes eljárás szabályai szerint csak azokról a módosító javaslatokról határoz az Országgyûlés, amelyeket a kijelölt bizottság támogat. Ezeket a T/3863/18. számú ajánlás I. fejezete tartalmazza. Felhívom a képviselõtársaim figyelmét, hogy a nem támogatott módosító javaslatokról a képviselõcsoportok nem kérhetnek szavazást.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a költségvetési bizottság T/3863/18. számú ajánlásának I. fejezetében az 1-11. sorszámozott módosító javaslatokat. Kérem szavazzanak. (Szavazás.) Köszönöm. Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 284 igen szavazattal, 1 ellenszavazattal, tartózkodás nélkül a módosító javaslatcsomagot elfogadta. Tisztelt Országgyûlés! Figyelemmel arra, hogy a módosító javaslatokról történõ szavazás után kialakult normaszöveghez módosító javaslat érkezett, ma este sor kerül a záróvitára és a zárószavazásra is.

Soron következik az egyes társadalombiztosítási és szociális ellátásokról szóló törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok határozathozatala, kivételes eljárás keretében. Az elõterjesztést T/3864. számon, a kijelölt költségvetési bizottság ajánlását pedig T/3864/29. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Most a módosító javaslatokról határoz az Országgyûlés, a T/3864/29. számú ajánlás I. fejezete szerint. Ez az ajánlásrész a kijelölt bizottság által támogatott módosító javaslatokat tartalmazza. Bejelentem, hogy az ajánlás 1. pontjában szereplõ módosító indítványt az egyik elõterjesztõ, Szöllõsi Istvánné képviselõtársunk visszavonta; azonban a foglalkoztatási bizottság nem. Ezért nincs akadálya annak, hogy a javaslatról a támogatott indítványok között határozzunk. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a költségvetési bizottság T/3864/29. számú ajánlásának I. fejezetében az 1-9. sorszámozott módosító javaslatokat. Kérem szavazzanak. (Szavazás.) Köszönöm. Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 282 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 3 tartózkodás mellett a módosító javaslatcsomagot elfogadta.

(18.30)

Arra figyelemmel, hogy a módosító javaslatokról történõ szavazás után kialakult normaszöveghez módosító javaslat érkezett, ma este sor kerül záróvitára és zárószavazásra is.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a területfejlesztési támogatások és a decentralizáció elveirõl, a kedvezményezett területek besorolásának feltételrendszerérõl szóló országgyûlési határozati javaslathoz benyújtott módosító javaslatok határozathozatala. Az elõterjesztést H/3483. számon, a bizottságok együttes ajánlásait pedig H/3483/38. és 50. számokon kapták kézhez képviselõtársaim. Megadom a szót Szili Katalinnak, a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium államtitkárának, aki válaszolni kíván a vitában elhangzottakra.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage