Gyuricza Béla Tartalom Elõzõ Következõ

GYURICZA BÉLA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! A Fidesz erre a határozati javaslatra "nem"- mel szavazott, és engedjék meg, hogy nagyon röviden elmondjuk az indokot.

Szerettük volna, hogyha azok a javaslatok, amelyek az elmúlt két évben megfogalmazásra kerültek, a haderõreformmal kapcsolatban a kormány részérõl meghallgatásra kerültek volna és egy átfogó programként kerültek volna a parlament elé.

A mai nap a miniszterelnök úr válaszában azt mondta, hogy ez a létszámcsökkentés, ezek az átalakulások, amelyek '94 júliusától tartanak, ez a haderõreform. A parlament honvédelmi bizottsága és a kormány felelõs tárcavezetõje, a honvédelmi miniszter pedig úgy fogalmazott több alkalommal is, hogy érthetõ módon ez nem reform, ez az átalakulásnak egy kényszerítõ folyamata, és a reform majd ezt követõen történik. Így nagy sajnálattal kell megjegyeznünk itt a parlamentben most a szavazáskor, hogy a kormány tulajdonképpen önmaga sem tudja, hogy most egy haderõreform folyik-e vagy pedig egy létszámcsökkentés. Ugyanakkor pedig a valóságban ennek a határozatnak az elõszeleként a Magyar Honvédségnél már tizennégy alakulatból hetet teljes egészében, utód nélkül felszámoltak, hetet pedig átalakítottak, és tulajdonképpen a déli határszakaszon, ahol valamikor a délszláv válság kezelése miatt szükséges volt bizonyos katonai lépéseket megtenni, a közel 600 kilométeres szakaszon harcoló alakulat ma nincs.

Tisztelt Képviselõtársaim! Most megszavazták, tulajdonképpen legitimmé tették a határozati javaslattal, hogy a továbbiakban - mint ahogy a javaslat tartalmazza - a kormány a szükséges lépéseket megtegye anélkül, hogy a magyar parlament teljes egészében ebben állást tudna foglalni, s végre megkezdõdne a honvédelmi rendszernek az a fajta teljes átalakulása, amelyre a nemzeti ipart és az ipar feladatait is e tekintetben tervezni lehetne.

Mindezen indokok alapján a Fidesz-Magyar Polgári Párt "nem"-mel szavazott. Köszönöm türelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage