Horváth Vilmos Tartalom Elõzõ Következõ

HORVÁTH VILMOS, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság, valamint a külügyi bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Alelnök Asszony! Tisztelt Ház! Ahogyan alelnök asszony is mondta, két bizottságnak vagyok az elõadója, talán azért is, mert a mai magyar Országgyûlésnek az egyetlen horvát nemzetiségû képviselõje vagyok. Ha megengedik, nagyon picivel hosszabban, csak néhány gyakorlati dologról tennék említést, amiket államtitkár úr - egyébként nagyon helyesen - idõkímélés címén nem tett meg.

Az utóbbi években több tucatnyi, számos nemzetközi egyezményt fogadtunk el, illetve hirdettünk ki és erõsítettünk meg. Ez a mai, azt hiszem, mégis jelentõs és fontos, egy olyan fontos kisebbségi egyezmény, amely példa értékû más országok relációjában is. Fontos annak a 30 ezer Baranyában, Szerémségben, Szlavóniában élõ horvátországi magyarnak, és fontos a Magyarországon élõ mintegy 90 ezernyi magyar állampolgár horvát nemzetiségûnek.

Az egyezmény részleteirõl természetesen most nem szólnék, csupán nagyon röviden szeretném képviselõtársaim figyelmét felhívni arra, hogy '95. április 5-e óta, amikor is elfogadtuk ezt az egyezményt, milyen dolgok valósultak meg, illetve ezek közül is csak néhányat szeretnék kiemelni.

A Magyar Köztársaság részérõl például teljesítettük azt, hogy folyamatosan fogadják a magyar felsõoktatási intézmények a Horvátországból érkezõ magyar érdeklõdõket, egyetemistákat, a horvátországi magyar ösztöndíjasokat. Megoldott a posztgraduális képzés, a doktoranduszképzés is. Folyamatos Magyarországon a horvátországi magyar pedagógusok képzése, folyamatos a tankönyvtámogatás a horvátországi magyar iskolák részére; és az egyik legnagyobb beruházás a Magyar Köztársaság részérõl az elmúlt év õszén 890 millió forintért épített, Budapesten székelõ horvát általános iskola és gimnázium. Pécsett mûködik - szintén kormánytámogatással - a magyarországi horvát intézet, illetve Pécsett a horvát színház önálló épületet kapott az elmúlt években és megvalósítás elõtt áll egy nagyon jelentõs program: Vas megyében, ezen belül is Horvátzsidányban hamarosan elkészül Magyarországon az elsõ olyan öregek otthona, amely kisebbségi otthon is lesz egyben.

A Horvát Köztársaság részérõl is történtek lépések az egyezmény szellemében: Eszéken elindult a magyar kétnyelvû iskola megalapítása, a Zágrábi Egyetem hungarológiai tanszékén megindult a magyarnyelvtanár- képzés, és ígéretünk van arra, hogy a magyarok lakta körzetben az eszéki, a vinkovci, a vukovári és a Baranya Rádió magyar adásidejét megnöveljék.

Még nagyon sok mindent tudnék elmondani, röviden csak ezeket szerettem volna kiemelni. Azt hiszem, hogy ez tipikusan az az egyezmény, amelynek gazdag, valós tartalma arra biztatja valamennyi képviselõtársamat, hogy támogassa ennek az egyezménynek a kihirdetését. Én a magam részérõl mérhetetlenül csalódott és vigasztalhatatlan lennék, ha nem egyhangúlag fogadnánk el ezt a javaslatot. Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage