Baráth Etele Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BARÁTH ETELE, a környezetvédelmi bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Gondolom, hogy ez a késõi óra nem igazán tisztán fejezi ki a mostani napirendi pont jelentõségét. Igyekszem mégiscsak nagyon röviden néhány alapvetõ gondolatot elmondani a környezetvédelmi bizottság önálló indítványával kapcsolatban.

Elõször is arra térnék ki, hogy 1994 után a parlament újjáalakulását követõen a környezetvédelmi bizottság azért alakította meg a turisztikai és idegenforgalmi albizottságát, mert felmérte annak a nagy jelentõségét, hogy ez az ágazat a nemzetgazdaságon belül mily nagy hozzájárulást tesz az ország jövõje érdekében. Sajnálatos módon az állandó bizottság nem alakult meg, amelyet több képviselõtársunk kezdeményezett, s ezért kellett felvállalnunk ennek felelõsségét és feladatát. A környezetvédelmi bizottság egy nyílt napot szervezett 1996. május 10-én, amely nyílt nap eredményeként mintegy két hónapon belül elkészítette ezt a határozati javaslatot, mégpedig úgy, hogy ezt megelõzõen igyekezett a véleményét egyeztetni az illetékes kormányzati szektorokkal is.

A turizmus jelentõségét nem kívánnám most ecsetelni. Ez egyébként az elõterjesztésünkben benne van, és nagyon sok fórumon részletesen elhangzott. Egyetlenegy aspektusára szeretném felhívni a figyelmet, arra a különlegességére, amelyben ez mindenféleképpen eltér a többi ágazattól. Nevezetesen, hogy a turizmus mint tevékenység igen nagy mértékben támaszkodik a természeti és mûvi környezet értékeire, kiaknázza azt, ugyanakkor nagymértékben veszélyezteti is. Tehát egy nagyon jelentõs olyan ágazat, amely a környezettel és a kultúrával kapcsolatban értékeket vonultat fel, de értékeket pusztíthat is el. Ennek jelentõségére azért kell felhívni a figyelmet, mert amennyiben egy törvény elkészítésének lehetõségérõl beszélünk, akkor erre a viszonyra mindenféleképpen ki kell térni.

Egyébként ki kell térni arra a viszonyra is, amely ezen ágazat jövõjét mutatja, nevezetesen arra, hogy a világgazdasági ágazatok közül ez az egyik legdinamikusabban fejlõdõ. Mégpedig úgy, hogy igen komoly foglalkoztatást mondhat magáénak; foglalkoztatást mondhat úgy, hogy szinte korosztály nélküli foglalkoztatást jelent. Azt hiszem, a mai helyzetben és a közvetlen jövõben Magyarország is külön gondot kell hogy fordítson arra, hogy mind a fiatalok, a középkorúak, de természetesen az öregek, a nyugdíjas korúak is ebben az ágazatban nagyon jól megtalálhassák a helyüket.

Rendkívül fontos - ami tulajdonképpen a mi elõterjesztésünket alapvetõen indokolja -, hogy az átalakulás folyamatában elbizonytalanodott az az intézményrendszer, amely a turizmust szolgálta, és elbizonytalanodott mindaz a területi kategóriarendszer is, amely ezen intézményrendszer feltételéül lehatárolásra került, nevezetesen az üdülõkörzetek, amelyek hosszú évtizedeken keresztül egyfajta bázisát jelentették a turizmus, a hazai idegenforgalom fejlesztésének.

Az utóbbi években az idegenforgalomnak, a turizmusnak kifejlõdött nagyon sok olyan ága is, amelyre mindenféleképpen gondot kell fordítani, és azt hiszem, hogy különleges környezetet igényel. Pillanatnyilag a nemzetgazdaság területén belül a mi megítélésünk szerint még nem kapja meg azt a támogatást - például a különös szabályozók területén -, amelyet mindenféleképpen megérdemelne. Ezért is úgy gondoltuk, érdemes volna csokorba kötni mindezt a problémakört, ezekre valamilyen válaszokat megfogalmazni. Ezért a mi bizottságunk határozata - amennyiben elfogadást nyer a parlamentben - felkérné a kormányt, hogy készítsen el egyrészt egy olyan koncepciót, amely koncepció e nagyon nagy jelentõségû terület fejlesztésére vonatkozna, másrészt pedig egy olyan jogszabályt, egy olyan törvénytervezetet, amely az elõbb elmondott néhány területre kiterjedõen, mégis hosszabb távon szabályozná a többi ágazattal való viszonyát, az intézményrendszer fejlesztését, valamint természetesen a legfontosabb kapcsolatokat a gazdasággal, a társadalommal, nevezetesen az önkormányzatokkal mint a helyi társadalmat megtestesítõ szervezeti rendszerrel.

(20.30)

Én külön hangsúlyoznám még az igényt, amit ebben a törvényben meg lehetne fogalmazni, amely a statisztikai rendszerek tisztaságával kapcsolatban is egy új követelményt fogalmazhatna meg.

Nem kívánnám e késõi órán sokáig húzni az idõt, ezért a környezetvédelmi bizottság nevében tisztelettel arra szeretném kérni a parlamentet, hogy e határozati javaslatot fogadja el, és a benne szereplõknek megfelelõen kérje fel tehát a kormányt mind a koncepció, mind a törvénytervezet elõterjesztésére.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage