Nagy Jenõ Tartalom Elõzõ Következõ

NAGY JENÕ (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Megmondom õszintén, mikor megláttam, hogy Torgyán frakcióvezetõ úr is itt maradt ezen a késõi órán, úgy éreztem, hogy sikerélményben lesz részem. Arra gondoltam, hogy képviselõ úr is átérezte a téma fontosságát, és most függetlenül attól, melyik oldalról hangzik el egy ilyen javaslat, netalántán amellett érvel, hogy ez mennyire fontos. Tetszett volt mondani, hogy játszanak a szavakkal; aki most figyelte, az pontosan láthatta, hogy vannak, akik játszanak a szavakkal, és teljesen mellékes, hogy mögöttük az ország számára mennyire fontos ügy van.

Most itt törvénydagasztásról beszélni, amikor valóban egy nagyon sikeres, a gazdaság egyik húzóágazatának nyugodtan nevezhetõ szakma régi ügyérõl van szó - nem tudom, hogy ezt minek minõsítsem.

Lélektanilag pontosan egy nagyon jó idõpontban lett volna ez a határozati javaslat elõterjesztve, hiszen '96 a magyar turizmusnak egy rendkívül sikeres éve volt. A devizabevétel 30 százalékkal nagyobb volt, mint korábban; ennek jelentõs része a fizetési mérleget javította. Tehát ilyenkor tényleg játszani a szavakkal szerintem a szakmában foglalkoztatott közel 300 ezer emberrel szemben sem tisztességes. (Dr. Torgyán József: Hát most már aztán...!)

Egyébként törvénytervezet van, nagyon alaposan elõkészített törvénytervezet, amelyet valamennyi jelentõs szakmai szervezet megvitatott, és ha minden jól megy, még jó idõben az országgyûlés plenáris ülése elé is kerülhet.

Nem tudom, hogy frakcióvezetõ úr az idegenforgalmi szakma részérõl kapott-e esetleg információkat. Ennek a szakmának régi igénye, hogy valós értékén elismerjék. Egyébként a választások elõtt valamennyi párt a zászlajára tûzte, mondjuk egy-két hónapon belül, azután gyorsan el is felejtették. Reméljük, majd a következõ választásokon megint reflektorfénybe kerül. Pontosan a turizmustörvény az egyik olyan fontos üzenet a szakma felé, amivel bizonyíthatnánk, hogy nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is támogatjuk.

A másik pedig: emlékeztetem a tisztelt Házat, hogy van egy olyan érvényben levõ javaslat, hogy turisztikai, idegenforgalmi bizottságot kellene a magyar parlamentben létrehozni. Nem MSZP-s ármány, egy MDF- es képviselõ terjesztette elõ, nagyon helyesen, még az elõzõ ciklusban; csak nem került még napirendre. Sokan vitatják ennek szükségességét. Úgy gondolom, pontosan azért, hogy ne a kormányciklusoktól függõ legyen ennek a szakmának a megítélése, az átmenet biztosítva legyen, rendkívüli jelentõsége lenne egy idegenforgalmi állandó bizottság létrehozásának. Más kérdés, hogy ennek anyagi vonzatai is vannak, de ez szerintem csak elhatározás kérdése, és mindenképpen a szakma egy jelentõs elismerésének a kifejezése lehetne.

(Az elnöki széket dr. Kóródi Mária, az Országgyûlés alelnöke

foglalja el.)

Azt gondoltam, hogy páran, akik itt maradtunk, ennek az országgyûlési határozati javaslatnak a kapcsán esetleg egy-két szót ejtünk majd közösen közös dolgainkról, hogy a turizmus területén mit kellene tenni, hogy még inkább az ország javára mûködhessen. Így talán közösen össze tudnánk fogni abban, hogy elõbb-utóbb az exporttal egyenlõ elbírálást kapjon - mint ahogy egy-két nyugat-európai országban már létezik -, hogy a turisztikai vállalkozások is nyithassanak devizaszámlát, vagy hogy a falusi turizmus egyes területeit alaposabban szabályozzuk, úgy, hogy valóban az abban dolgozóknak, abban élõknek ebbõl hasznuk származzon.

Köztudott, hogy nem elsõsorban fõfoglalkozásként, de fõfoglalkozás mellett gyakorolt jövedelemszerzõ tevékenységként nagyon nagy jelentõsége van a falusi turizmusnak, és most, mikor a mezõgazdasági termelésbõl nem mindenhol lehet nagyon jól megélni, igenis támogatásra érdemes, és az Országgyûlésnek is felelõssége, hogy ezeket az embereket akár törvényileg is helyzetbe hozzuk.

Külön ennek kapcsán úgy érzem, érdemes azt is megemlítenem - ez egy speciális probléma -, hogy vannak kiemelt üdülõkörzetben falvak, amelyek amiatt, hogy kiemelt üdülõkörzetben vannak, nem kaphatnak a falusi turizmusnak járó támogatásból. Úgy gondolom, ha konstruktívak akarunk lenni, akkor ilyenben tudnánk egyetérteni és megbeszélni, hogy milyen módosító javaslatokkal tehetnénk esetleg ezt is lehetõvé. Ez nem az MSZP, nem a Kisgazdapárt, nem az SZDSZ, hanem mindannyiunk közös ügye, és egyszer már nagyon szerettem volna valami téma kapcsán megérni ebben az Országgyûlésben, hogy országban gondolkodnánk és nem pártban, és nem azt néznénk, hogy milyen ügyes szónoki fogással tudom elgáncsolni a másik abszolút jó szándékú és nem is rosszul elõkészített javaslatát.

Ezt szeretném mondani, és nagyon remélem, frakcióvezetõ úr, egyszer lesz olyan is, amiben itt nagyon sokan egyetértünk, és az ország közvéleménye végre nagyot lélegezhet, hogy erre is képes a magyar Országgyûlés. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage