Ivanics István Tartalom Elõzõ Következõ

IVANICS ISTVÁN (KDNP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Nem kívánok vitába szállni a felhozott érvekkel, inkább szeretném megvilágítani még másik oldalról az elõbb elhangzottakat.

(21.40)

Tudjuk, hogy az iskolák - elsõsorban az általános iskolák és a középiskolák is - Magyarországon túlnyomórészt önkormányzati tulajdonban vannak, önkormányzati felügyelet mellett mûködnek. Nyilvánvalóan abszolút mértékben az önkormányzatoktól függ a gazdasági ellátottságuk, a gazdasági színvonaluk. Ebbõl a szempontból igenis van jelentõsége annak, hogy hogyan kezeljük ezt a kérdést. Nem az abszolút tiltás, de a nagyon korrekt és talán az átlagosnál szigorúbb szabályozás mindenképpen indokolt ebben. Mert maga a gazda, az önkormányzat is ebbe az irányba próbálja tolni az iskolákat, hogy a saját bevételeket növeljék.

Kérem szépen, ma már Magyarországon olyan túlzások vannak, hogy bizonyos iskolák az elmúlt idõszakban kilobbyzták, hogy megfelelõ infrastruktúrával rendelkezzenek - tornateremmel és egyebekkel -, és valóságos reklámdömpinget bonyolítanak le az iskolán belül az iskolaidõ alatt és az iskolaidõ után. Tehát ezeket a kérdéseket mindenképpen központilag is szabályozni kell. Bizonyos normákat kell meghatározni ezen vonatkozásban, mert különben egy bizonyos kis stáb, amely ebben érdekelt, teljes mértékben - hogy úgy mondjam - hatalmat szerez az iskolán belül; kapcsolódhat az egy igazgatóhoz vagy egy szûk körhöz, és gyakorlatilag ez az érdek érvényesül. Ezt mindenképpen szabályozni kell. Erre szeretném felhívni a (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) figyelmet. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage