Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A kormány részérõl nem tartjuk indokoltnak, hogy külön parlamenti vizsgálóbizottság foglalkozzon a MÁV Rt. gazdálkodásával. Tájékoztatom ugyanis az Országgyûlést, hogy mint a tulajdonosi jogokat gyakorló tárcának megvannak a szükséges ellenõrzési eszközei, éltünk és élünk is azokkal.

A múlt évben, amikor a részvénytársaságnál gazdálkodási hiányosságokat tapasztaltam, több alkalommal beszámoltattam a részvénytársaság felsõ vezetését, és a szükséges személyi és szervezeti konzekvenciákat is levontuk, mégpedig a legfelsõbb szinten.

Tavaly novemberben több gazdasági döntés ügyében vizsgálatot kezdeményeztem a felügyelõbizottságnál, köztük éppen a képviselõ úr által indítványozott tárgykörben is. A MÁV igazgatósága pedig decemberben határozott arról, hogy a Pless Rt.-vel kötött szerzõdések és azoknak a társaságra gyakorolt hatását független szakértõk bevonásával meg kell vizsgálni. A vizsgálati jelentés márciusban elkészült, amelyet az igazgatóság megtárgyalt, és a szükséges intézkedéseket megtettük, megtesszük.

Megjegyzem, hogy az önálló indítvány címében megjelölt feladat a MÁV Részvénytársaság mint önálló részvénytársaság és az általa kötött szerzõdéseket tárgyalja, tekinti, nem pedig a minisztérium tevékenységét érinti.

Mindezekre tekintettel egyetértek ezzel a bizonyos módosító indítvánnyal. Nyilván a házbizottság feladata annak a mérlegelése, hogy lehetséges-e ilyen vagy nem. Természetesen, amennyiben a bizottság mégis létrejön, tárcánk minden segítséget a továbbiakban meg fog adni a bizottság zavartalan és tárgyszerû mûködéséhez, azt hiszem ez magától értetõdik.

Kérem a tisztelt Országgyûlést, hogy álláspontja kialakításánál ezeket is szíveskedjék mérlegelni. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage