Tokár István Tartalom Elõzõ Következõ

TOKÁR ISTVÁN, a gazdasági bizottság elõadója: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Bár a Házszabály e tekintetben egy kicsit ellentmondásos, mert a képviselõ úr a képviselõi önálló indítvány mellé a 79 aláírást mellékelte, így a tárgysorozatba-vételt nem lehet megakadályozni, ennek ellenére a Házszabály elõírja, hogy a kijelölt bizottságnak minõsíteni kell az indítványt. Ezt - a H/3766. szám alatt benyújtott képviselõi önálló indítvány esetében - a gazdasági bizottság 1997. március 19-én megtette.

A gazdasági bizottság ülésén négyen támogatták, ketten tartózkodtak és a többség az indítványt nem tartotta általános vitára alkalmasnak. Valamennyi hozzászóló, aki a bizottsági vitában részt vett, egyetértett abban, hogy a parlament kormányzati ellenõrzési munkáját erõsíteni kell. Nevezetesen itt konkrétan a MÁV esetében indokoltnak találták a hozzászólók, hogy azokat a kormányzati határozatokat és intézkedéseket, amelyek a MÁV munkájának segítése, javítása érdekében születtek, egy átfogó vizsgálat keretében érdemes volna megtenni.

(22.00)

Mindezt egy olyan átfogó vizsgálat keretében, ahol a célkitûzések és a felállítandó vizsgálóbizottság minden elõzetes ítéletalkotás nélkül tenné ezt meg, és kizárólag a feltárt tények alapján tenné meg a megállapításait.

Ez a benyújtott képviselõi indítvány nem felel meg ennek a célkitûzésnek; olyan részkérdésekkel kíván foglalkozni, amelyek egyrészt a belsõ ellenõrzés, másrészt az Állami Számvevõszék feladatai. A bizottság többségi szavazattal úgy ítélte meg, hogy a javasolt vizsgálati tárggyal és indokkal felállítandó parlamenti bizottság várható megállapításainak társadalmi és becsült, számszerûsíthetõ gazdasági hatása nem éri el azt a nagyságot, amely az indítványt általános vitára alkalmassá tenné.

Összefoglalva: a H/3766. szám alatt benyújtott képviselõi önálló indítványt a gazdasági bizottság többségi szavazattal általános vitára alkalmatlannak ítélte, mert annak vizsgálati célkitûzései egy alacsonyabb szintû vizsgálat keretében teljes részletességgel feltárhatók.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage