Raskó György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RASKÓ GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Képviselõtársaim! Azt gondolom, térjünk vissza Varga Mihály napirend elõtti felszólalásához, ugyanis õ az ÁSZ-jelentés kapcsán igen súlyos dolgokat idézett a vizsgálat megállapításai közül. S hogy nagyon konkrét legyek és ráerõsítsek arra, amit Varga Mihály mondott, szeretnék felolvasni két ilyen megállapítást.

Az egyik az áramszolgáltató társaságok privatizációjára vonatkozik, amely szerint a befektetõ lemond a személyektõl megszerzett részvényekhez kapcsolódó 50 százalék feletti szavazati jogáról, ezt azonban csak akkor lehetett volna érvényesíteni, ha ezt a társaság alapító okiratában is rögzítették volna - no, ez egyetlenegy esetben nem történt meg.

A másik dolog az erõmûvekkel kapcsolatos: nagyon sokszor hallottuk annak idején, hogy miért kell ilyen gyorsan eladni az erõmûveket és az áramszolgáltatókat, és az érvek között leginkább az szerepelt, hogy a magyar államnak nincs pénze arra, hogy a szükséges fejlesztéseket megfinanszírozza. Tehát azt mondták, hogy egy nagyon komoly tõkeemelést írnak elõ kötelezõen a vevõk számára. No, ilyen elõírás konkrétan egyetlenegy szerzõdésben sincs meg, csupán az van, hogy a vevõ mindent megtesz azért, hogy amennyiben célszerûnek látszik a fejlesztés, azt megtegye. Úgy véljük, ez nem valami erõs kényszerítés, és a szerzõdésbe, a több száz oldalon keresztül megfogalmazott anyagba lett volna lehetõség legalább becsatolni azt a kötelezettséget - milliárd forintban megjelölve -, amelynek egy-egy erõmû esetében a vevõnek esetleg eleget kellett volna tennie.

Azt hiszem, ezek, amikre Varga Mihály célzott - és mi, a Magyar Demokrata Néppárt is értetlenül olvastuk Suchman Tamás tiltakozó vagy méltatlankodó nyilatkozatát (Az elnök csengõje megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.) -, valóban súlyos hibák, és azt hiszem, kiküszöbölésükre az illetékes szervezetnek mindent meg kellene tennie. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

(15.50)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage