Kelemen András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Köszönöm - harmadszor és utoljára szólok.

Tisztelt Képviselõtársaim! Tudjuk, hogy országunkban a külföldi állampolgároknak számos lehetõségük van tanulmányaik folytatására. Vannak, akik kétoldalú munkaterv alapján, a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium kétoldalú megállapodása alapján érkeznek - magyarok és nem magyarok - külföldrõl. Ezek esetében a költségeket vállalta a minisztérium - az MKM - a költségvetésben meghatározott módon, a nemzetközi kapcsolatok fõosztályához és a határon túli magyarok fõosztályához telepítve. Az érvényessé vált szabályozás szerint azonban ebbõl kivonulna, amely lépés indokolatlan, és szerzõdésszegõnek minõsíthetõ.

(16.50)

Vannak olyan határon túlról érkezõk, akik befogadó nyilatkozat alapján magyar állampolgárok anyagi áldozatvállalásával tanulnak. A méltányosság itt is legalább a családtag szintig történõ, vagyis az 1800 forintos havi kötelezettség megállapítását tenné indokolttá. Ezek esetében tehát az egészségbiztosítási megállapodást hozzá kívánom igazítani a hallgató jogállásához.

Természetesen azokra a hallgatókra vonatkozólag, akik vállalva a képzési költségeket tanulnak hazánkban, a havi egészségbiztosítási díj fenntartását az eddigi szabályozások szerint indokoltnak látom.

Még egy megjegyzés: a hallgatói jogviszony a beiratkozáskor alakul ki. Az ösztöndíj a tanévre szól, nem a naptári évre. Ez indokolja, hogy az egészségbiztosítási megállapodás megkötése is ezen idõkeretekhez igazodjék, vagyis a tényleges itt-tartózkodáshoz.

Mindezek alapján kérem képviselõtársaimat, hogy a kölcsönösség, valamint a méltányosság szem elõtt tartásával módosítsunk az egészségbiztosítási szabályozáson, és szüntessük meg azok aggodalmát, akiknek tanulmányait fenyegeti az aránytalan anyagi terhek rájuk hárítása. Köszönöm figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage