Tardos Márton Tartalom Elõzõ Következõ

TARDOS MÁRTON, a gazdasági bizottság elnöke: Elnök Asszony! Igen tisztelt Képviselõtársaim! A gazdasági bizottság az elõterjesztést megtárgyalta, és lényegileg egyhangúlag általános vitára alkalmasnak minõsítette.

A programot, amelyet a minisztérium és a kormány a Ház elé terjesztett, nagyvonalúnak és fontosnak tartotta. Ugyanakkor megállapította azt, hogy egy ilyen hosszú idõszakra vonatkozó tervelképzelés, program számszerû adatai, tételei sokkal inkább valószínûségeket, célokat tudnak megfogalmazni, mint olyan feladatokat, amelyeknek a végrehajtását a kormánytól - vagy bármilyen kormánytól - el lehet várni. Magukat az eszközöket, amiket a környezetvédelemre, a környezet fejlesztésére a következõ években föl fogunk tudni használni, a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét tekintve ugyancsak nagyon nagy mértékben bizonytalannak kell tekinteni. Ezért az a jelentõs munka eredményeként született program, ami elénk van terjesztve, sokkal inkább az irányok meghatározása szempontjából jelentõs, az erõfeszítések struktúrája, szerkezetének meghatározása szempontjából fontos, mint magából abból a kérdésbõl, hogy milyen arányokban, pontosan milyen ütemben fogjuk tudni ezt megvalósítani.

Kérjük képviselõtársainkat, hogy ennek szellemében tárgyalják meg az elõterjesztett programot, és ennek szellemében hozzanak is határozatokat. Hiszen ha ígéreteket fogalmazunk meg ilyen bizonytalansági tényezõk tudatában, abból jelentõs nehézségek és társadalmi feszültségek keletkezhetnek.

A pozitív véleményünk, tehát az általános vitára való alkalmasság a fenti megszorító követelmények kimondása mellett értelmezhetõ. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage