Simon József Tartalom Elõzõ Következõ

SIMON JÓZSEF, a mezõgazdasági bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Az Országgyûlés mezõgazdasági bizottsága jelentõségének megfelelõen két ülésben tárgyalta a benyújtott határozati javaslat alapjául szolgáló nemzeti környezetvédelmi programot, illetve annak megvalósítási tervét. A benyújtást alapos szakmai vita elõzte meg, ennek során sok kérdésben közeledtek egymáshoz az álláspontok. Többek között még szakértõi szinten sikerült olyan, agrárágazatot érintõ fontos kérdésekben dûlõre jutni, melyeknek az idõszerûsége tulajdonképpen a program elkészítése idõszakában joggal volt még megkérdõjelezhetõ: a termõföld-hasznosítás ügyeirõl szólok, az erdészeti koncepcióról és részben a nagyvadállománnyal kapcsolatos megítélésekrõl.

A bizottsági vitában a fenntartható növekedés és ezen belül a fenntartható mezõgazdasági fejlõdés, a legtágabban értelmezett mezõgazdálkodás és a környezetgazdálkodás szempontjai együtt kerültek mérlegelésre. Az együttkezelést az indokolja, hogy a hazai természeti erõforrások legjelentõsebb igénybe vevõje a mezõgazdaság, és miközben nem eléggé közismert, hogy egyúttal a legaktívabb környezetgazdálkodási elem is ez az ágazat, a felelõsségét, lehetõségeit, teherviselõ képességeit egy ilyen programalkotás idõszakában ennek megfelelõen kell súlyozni, illetve kialakítani.

A bizottság fontosnak tartotta azt is, hogy a mezõgazdálkodás és a környezetgazdálkodás szempontjai tovább közeledjenek egymáshoz. Ezt az igényt a hatályosuló szabályozás ösztönzõen ismeri el.

(17.30)

Meggyõzõdésünk, hogy csakis a gazdák közremûködésével, a gazdálkodók megfelelõ érdekeltsége és a társadalom aktív együttmûködése esetén van a programnak sikerre esélye.

Kifejezetten szerencsésnek ítéltük azt, hogy a nemzeti környezetvédelmi program parlamenti vitája egybeesik a nemzeti agrárprogram társadalmi vitájának megkezdésével. Ezt az igényünket már a bizottsági ülések során megfogalmaztuk. A két program célrendszerének a mi megítélésünk szerint szorosan kell kapcsolódnia egymáshoz.

Végül a mezõgazdasági bizottság azt is fontosnak tartja, hogy az Országgyûlés tág idõkeretben folytasson vitát errõl a programról és megvalósításának lehetõségeirõl, mert úgy érzékeljük, a program további pontosításának igénye mellett megismertetésének és tudatosításának az így kínálkozó lehetõsége is jelentõs és fontos.

A téma jelentõségére és aktualitására való tekintettel a mezõgazdasági bizottság a program általános vitára bocsátását egyhangúlag támogatta. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage