Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Már elhangzott, hogy a nemzeti környezetvédelmi program mellékleteként, függelékeként önök egy környezet-egészségügyi programot is kaptak, annak tervezetét, egy olyan programot, amely a Népjóléti Minisztérium és a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium együttmûködésében - legalábbis ennek a tervezete -, a társtárcák bevonásával született.

Érdemes talán egy mondatot szentelni annak, hogy a környezet- egészségügyi program léte már önmagában is bizonyítja, hogy még erõs ágazati, igazgatási és irányítási hagyományokkal rendelkezõ országban, mint amilyen Magyarország, lehet esélye és jövõje az ágazatközi kooperációnak. Erre is szeretném fölhívni a figyelmet.

A másik megjegyzésem arra vonatkozna, hogy ez a program - csakúgy, mint a környezetvédelmi program - nagyon komoly nemzetközi figyelmet is kiváltott Európában. Magyarország vállalkozott arra, hogy az európai országok közül az elsõk között dolgozza ki a környezet- egészségügyi programot, és ezt sikerrel teljesítette 1996-ban. Ennek megfelelõen a végrehajtás megkezdéséhez is nemzetközi támogatást élvezünk.

Igaza van Hasznos képviselõ úrnak, hogy van egy bizonyos egyenlõtlenség a tervezõmunkában és a finanszírozás területén is. Erre azt tudom mondani, hogy egyrészt fel kell kelteni az érdeklõdést, a kedvet a környezet-egészségügyi tevékenység iránt, hiszen azért ezen a területen - még akkor is, ha látszólag nagyon is ismert dolgokról van szó - még elég járatlan úton haladunk, legalábbis ami az összehangolt tervezõ- és szervezõmunkát illeti.

Másrészt azért nem csupán a Népjóléti Minisztérium 100 millió forintja áll rendelkezésre, hanem a Környezetvédelmi Alap is jelentõs mértékben támogatja a környezet-egészségügyi programot. Csak egy példát szeretnék mondani, hogy ugyan a tisztelt Ház még nem fogadta el ezt a programot, de azért talán nem baj, hogy a végrehajtás területén már számos akciót elkezdtünk; így a parlagfûirtás területén nem csupán a népjóléti tárca költségvetésére, hanem a környezetvédelem erõforrásaira is számíthatunk. Tehát azért ez a pénz egy kicsivel több, mint amennyi itt a táblázatban szerepel, és akkor nem szóltam az önkormányzatok forráslehetõségeirõl. És még egyszer felhívom a figyelmet arra, hogy különbözõ nemzetközi szervezetek - így többek között a dán kormány - támogatására is számíthatunk a program végrehajtásában, amirõl még egyszer annyit szeretnék mondani, hogy már meg is kezdõdött, hiszen számos konkrét területen indultak el projektek.

Hadd mondjak konkrétumokat, hogy tisztelt képviselõtársaim érzékelni is tudják, hogy mirõl van szó. Olyan területeken igyekszünk most elindítani a munkát, ahol konkrét helyi kezdeményezéseket tudunk felkarolni. Ez a program, legalábbis a kezdet kezdetén - jóllehet, itt tíz nagy területet céloztunk meg -, mégis forráskiegészítõ jelleggel, az önkormányzati helyi kezdeményezések támogatásával indul el, pontosan azért, hogy megpróbáljunk egy kicsit kedvet csinálni ehhez a munkához, hogy felkeltsük az érdeklõdést, és egy kicsit a környezet- egészségügyi tudatosságot próbáljuk növelni, hiszen a környezet- egészségügyi program nem önmagáért szól. Éppen napirend elõtt került szóba a lakosság egészségi állapotának kérdése, és nyilván tudjuk azt, hogy Magyarországon az egészségi állapot mutatóinak alakításában körülbelül 20 százalék erejéig környezeti tényezõk játszanak szerepet, tehát egyáltalán nem mindegy, hogyan alakul az országban az ipari légszennyezés, a vizek bakteriális szennyezése vagy akár a veszélyes hulladék kezelése.

Hadd mondjak olyan példákat, hogy a levegõminõség területén konkrét program indul a Mátravidéki Hõerõmû emissziócsökkentése területén, a Dunaferr ólomkibocsátás-csökkentése területén; vagy ami a hulladékkezelést illeti: mintaprogramot készítünk elõ a kórházi veszélyeshulladék-kezelés területén Békés megyében. A szennyvízkezelés keretében pedig Szabadbattyány, illetõleg Bölcske és Madocsa térségében próbálunk egyelõre modellprogramokat kialakítani, olyan programokat, amelyek országos elterjesztésére a következõ években nyílhat lehetõség.

Ezen gondolatok jegyében szerettem volna rövid hozzászólásban felhívni a figyelmet a környezetvédelem mellett a környezet- egészségügyi munka támogatására, és kérni önöket, hogy mind a két programot, a környzetvédelmi programot annak függelékeivel együtt fogadják el.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

(17.50)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage