Szájer József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Az ország ügyeiért aggódó ellenzéknek mindig jó az, ha az ország helyzetének akár egészen csekély javulásáról is hallhat, még akkor is, ha ez a javulás meglehetõsen relatív is, hiszen amit az államtitkár úr, illetve a Központi Statisztikai Hivatal elõzetes számítások alapján ismertetett, nem jelent mást, mint hogy a növekedés 1997-ben ismét elérte az 1993-as, tehát a négy évvel ezelõtti szintet, valamint az infláció 1997-ben elérte az 1994-es szintet. Ami annyit jelent, hogy az ország jelenleg még mindig rosszabb állapotban van, mint ahogy annak idején ezt az MSZP és az SZDSZ által vezetett koalíció átvette.

Abban az esetben, ha a kormány elhibázott gazdasági intézkedéseivel nem állította volna le a gazdasági növekedést, akkor most feltehetõen ott tarthatnánk, mint néhány környezõ ország, ahol stabilnak mondható a 4-5 százalékos gazdasági növekedés. Ugyanakkor a lakosság ebbõl nem látott mást, mint 10 százalék feletti reálbércsökkenést, valamint a meg nem álló energiaár-emelést, illetõleg további áraknak az emelkedését.

Ezzel kapcsolatban ezért mindenképpen szerénységre inteném a kormányt. Ezek a gazdasági eredményeket a gazdasági szakértõk szerint jelenleg is meglehetõsen törékenyek, és mindenképpen arról szólnak, hogy az MSZP-SZDSZ-koalíciónak hosszú erõfeszítések útján a ciklus végére talán sikerül olyan állapotba hoznia az országot, mint amilyenben annak idején átvette. De a kilátások egyelõre inkább úgy néznek ki, hogy a helyzet rosszabb lesz, mint ahogyan annak idején 1994-ben átvette, holott akkor se volt igazán jó a helyzet.

Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage