Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselõtársaim! Államtitkár úr mondandójából két dologhoz szeretnék csatlakozni: az infláció mértékéhez és a gazdasági növekedéshez, amely államtitkár úr szerint elindult.

Az infláció vonatkozásában szeretnék én is csatlakozni ahhoz a véleményhez, hogy 1994-ben 18 százalékos infláció volt Magyarországon; sikerül a negyedik évre talán elérni ezt a 18 százalékos inflációt. Ami lehet, hogy nagy pozitívumnak bizonyul, de ezt nem lehet önállóan - ahogy ezt Bauer képviselõ úr elmondta - kiemelni az egész gazdaságból. Vizsgálni kell a pénzügyi egyensúlyt, és vizsgálni kell azokat a reálgazdasági folyamatokat (Bauer Tamás: Ez van!) - igen, itt voltam - reálgazdasági folyamatokat, amelyeket azonban teljességében kell vizsgálni, és nemcsak a fizetési mérleg egyik oldalát kell vizsgálni, amelyben javulás volt. Vizsgálnunk kell a külkereskedelmi mérleget, amelyet 1996-ban 3 milliárd dolláros deficittel zártunk.

Utalni szeretnék egyébként arra is, hogy nem teremtõdött meg a magyar gazdaságban a versenyképesség, hiszen az elmúlt 1-2 évben volt a külgazdasági egyensúlyi helyzetben egy javulás, és ez a csúszó leértékelés miatt volt, azonban ezt az idõt a kormány nem használta ki arra, hogy megteremtse a versenyképességet, a technikai színvonal javítását is.

A gazdasági növekedés elindult az államtitkár úr szerint. Annyi történt, kérem szépen, hogy vége a restrikciónak, amelyet három éve kértünk, hiszen ez a visszafogás sokáig nem volt tartható. De az, hogy vége van a restrikciónak, ez nem jelent egy új szakaszt a magyar gazdaságban, és nem jelenti azt rögtön és közvetlenül, hogy ez a magyar gazdaság növekedésének a pályáját jelentené, hiszen hiányoznak a feltételek.

Elfogadjuk, hogy vége a restrikciónak, a növekedés feltételei azonban hiányoznak. Hiányoznak a tõkeoldalon, ahol Bauer képviselõ úr is elmondta, hiszen nincs jó - mennyiségében és minõségében nincs jó - tõke; a beruházások száma drasztikusan csökkent 1995-ben és `96-ban; a kormány kivonult minden olyan infrastrukturális beruházásból, ami fontos lett volna a magyar gazdaság számára. Nem vigasztaló a munka oldala sem, 10 százalékot meghaladó a munkanélküliség, és sajnos 16-17 és 20 százalékban ott a legnagyobb a munkanélküliség, és ott a felesleges munkaerõ (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.), ahol nincs remény a gazdasági fellendülésre.

Végezetül, tisztelt elnök asszony, nagyon szomorú a technikai és technológiai fejlõdésünk, és ezek a növekedési tényezõk, hiszen olyan romlás tapasztalható mind a két területen (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.), mert visszafogták... (Az elnök kikapcsolja a képviselõnõ mikrofonját.) az elméleti és gyakorlati kutatást, tehát nincs növekedés. (Taps a Fidesz, az MDF, a KDNP és az MDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage