Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A Független Kisgazdapárt mindig ellenezte az energiaipar privatizációját, hisz azok a gondok, amelyeket most itt hallottunk a napirend elõtti elõadásban is, eleve látszottak, hogy bekövetkeznek. A külföldi befektetõk kezébe kerül maholnap a stratégiailag fontos nemzetágazat (Sic!), és a kormánynak a stratégiája, hogy a drasztikus áremelés január 1-je után a forintleértékelésnek megfelelõen több ízben fogja ez évben is, és gondolom, a következõ években is szeretné a villanyáremelést eszközölni.

Ez azzal a kérdéssel jár (Sic!), hogy azok a lecsúszott milliók, mert Magyarországon több száz ezer ember, több száz ezer család nem tudja kifizetni a közmûszolgáltatásokat.

Miben bízik a kormány? Hogy az, aki nem tudta januárban kifizetni a drasztikus áremelést, akkor április 1-jén a most létrejött áremelést vagy októberben és a tovább, ki tudja majd fizetni? Nem indult meg a polgárosodás, nem indult meg a munkahelyteremtés, nem indultak meg azok a gazdasági élénkítõ folyamatok, hogy annak a lecsúszott szegény rétegnek egyáltalán lehetõsége legyen ezeket a közmûtartozásokat rendezni.

A másik kérdés: a kompenzációs alapítvány - melyrõl Csépe Béla frakcióvezetõ-helyettes úr is beszélt - nagyon nehezen akar létrejönni. Érdekes módon a szociálisan érzékeny kormány és fõleg a nagyobbik kormányzópárt három év alatt egyáltalán nem kezdeményezte, hogy azok a hatalmas, több milliós sikerdíjak, azok a márványpalotás pénzügyi rendszerek, a 39 banknál lévõ hatalmas fizetések, az az állami pazarlás, amelyet a tb-önkormányzatoknál és máshol tapasztalunk, hogy az onnan bejött szorító pénz (Sic!), azokat kellene a kompenzációs alapítványra tenni. 1,4 milliárd forintról beszélünk itt, és nemcsak a Tocsik-ügy, hanem a sok-sok kis Tocsik-ügy ennek a tízszeresét, százszorosát elvitte.

Ezért a Független Kisgazdapárt megdöbbenten veszi észre, hogy a kormány még mindig a kompenzációs alapítvány létrehozásán fáradozik, és még nem lépett életbe (Sic!). Köszönöm szépen. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage