Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): A Raskó György képviselõ úr által felvezetett téma valóban megdöbbentõ. Megdöbbentõ, mert olyan részleteket tartalmaz, hogy arról van szó, hogy exporttámogatás ürügyén olyan bûncselekmények történtek állítólag, hogy üres kamionok járták a határt, a vámosok összejátszásával, és ilyen módon támogatásban részesültek, de valóban nem is volt mögötte semmiféle teljesítmény.

Ezzel kapcsolatban meg kell jegyeznünk, hogy a gazdasági bûncselekmények általában valami rejtelmes, szövevényes módon tudnak megvalósulni. Itt viszont tényleg nagyon határozottan fel kell vetnünk a kormány felelõsségét, amely abban foglalható össze, hogy nem gondoskodott arról, hogy az általa kiadott exporttámogatások valóban odakerülnek-e, ahová kell, és valóban ilyen bûncselekményt kizáró módon tudnak érvényesülni.

Akar László államtitkár úr elsõ, napirend elõtti hozzászólásához tett reflexiómban én már említettem azt a megdöbbentõ adatot, mely szerint a KSH által legújabban nyilvánosságra hozott táblázatok szerint a gazdasági bûncselekmények elkövetési értéke a múlt évben 299,1 százalékkal, tehát lényegében 300 százalékkal növekedett. Ennek az összértéke 35 milliárd forint. Itt van ez a megdöbbentõ tény, hogy ennyire növekszik az ilyen bûncselekmények száma, és ez mindenképpen összefügg azzal az általános helyzettel, amely kialakult az országban.

Javasoljuk, hogy komoly erõfeszítések történjenek a gazdasági bûncselekmények visszaszorítására. Ez az egyik legfontosabb társadalmi kérdés, és azt hiszem, alapvetõ, hogy ezekután az exporttámogatások rendszerét felül kell vizsgálni és rendbe kell tenni. Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage