Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A Raskó György által felvetett probléma már bûnügy, amikor az exporttámogatást úgy használták fel, mint ahogy az említett esetben is történt. Finomabb módszerekkel is eltûnik az exporttámogatás. Gondolok például az 1995. évi jó búzatermésre, amikor több mint 2 millió tonna búzát exportált az ország. Sajnos abból a termelõk nem láttak semmit. Ott is nagykereskedõk, bizonyos pénzintézetek vitték el a többszörös hasznot. Míg a termelõk még azt a tonnánkénti 1200 forint exporttámogatást, amelyet mi is és több ellenzéki párt is követelt - számvevõszéki vizsgálat, Gazdasági Versenyhivatalhoz fordultunk -, nem kapták meg azt az úgymond közvetlen exporttámogatást, a tonnánkénti 1200 forintot.

Nagyon jellemzõ eset volt ez Magyarországon. Tehát ezért nem tudjuk elfogadni ezt a jelenlegi rendszert. Pár hónappal ezelõtt örültünk, amikor 83 milliárd forintról - az egész parlament összefogásával - közel 101 milliárdra forintra nõtt 1997. évre az agrártámogatás. De ha nem jut el a mezõgazdasági termelõkhöz, akkor ennek semmi értelme nem volt.

Mi ezért tartottuk felelõtlen intézkedésnek, amikor pár éve a mostani kormány megszüntette a falugazdász-hálózatot, mert inkább még ezt kellett volna növelni. Ahhoz tehát, hogy az exporttámogatás jó helyre jusson, véleményem szerint egy lehetõség van: még inkább szélesíteni kell a közvetlen, helyi szintû ellenõrzési lehetõséget. Erre kiválóan alkalmas lett volna a falugazdász - most gazdajegyzõnek hívják. Gyakorlatilag még ezt is lehet úgy bõvíteni, hogy valóban ne tudjon eltûnni az exporttámogatás, és azt kapják meg a mezõgazdasági termelõk.

Ennek a formáit nagyon könnyû lenne kidolgozni, hogy tudniillik maguk a közvetlen érintettek, a termelõk ott közvetlen normatív támogatásban meg tudják kapni azt a jelentõs támogatást, amely most elvész. Az, hogy Nyugat-Európában hat év óta csökken az exporttámogatás, igaz. Viszont egyéb formákban - például a szövetkezésekbe való segítéssel, az infrastruktúra kiépítésével, és sorolhatnám a termelést segítõ egyéb intézkedéseket, amelykbõl az ottani paraszt a magyar támogatás ötszörösét, tízszeresét kapja meg. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

(9.40)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage