Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Amint az ismeretes, a Postabank pénztárai elleni roham kapcsán a miniszterelnök úr a rohamot gerjesztettnek, hisztériakeltésnek minõsítette, a bank helyzetét stabilnak, és ígérte, hogy felderíti, kik gerjesztették ezt a hisztérikus rohamot.

Ugyanakkor közismert, hogy a Postabankból a roham kapcsán kivontak összesen 24-25 milliárd forintot, melynek pótlására a jegybank április 15-ig felmentést adott a kötelezõ tartalékolás alól, ami a Postabank hozzávetõlegesen 20 milliárd forintos megsegítését jelenti. Azóta 4 milliárd forinttal nõtt a betétállomány, tehát nullszaldós helyzet állt elõ. Most mégis alárendelt kölcsöntõke-juttatással akarja a kormány a bankot megsegíteni - illetõleg annak tulajdonosait - egy kötelezettségvállalás kapcsán, ami egyenlõ egy újabb bankkonszolidációval.

Ezek után kérdezem a miniszter asszonyt: ha nem volt oka a rohamnak, most mit akarnak konszolidálni? Ez az egyik kérdésem.

A másik: mit derített fel a miniszterelnök úr által ígért vizsgálat, ha egyszer egy olyan helyzet állt elõ, hogy kiderült, mégiscsak volt oka ennek a rohamnak? Hiszen a médiák is már a múlt év decemberében arról írtak, hogy a Postabank konszolidációja elkerülhetetlen. Mi a valós helyzet? Elkerülhetetlen volt ez a roham vagy sem? Várom megtisztelõ válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage