Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Kedves Képviselõ Úr! Mint valamennyiünk elõtt ismert, a Co- Nexussal a vagyonkezelési szerzõdést 1991. december 20-án kötötte meg az Állami Vagyonügynökség annak a kormánynak a megbízásából, amely kormánynak az ön pártja is tagja volt.

Eltelt három esztendõ, következett a kormányváltás, a Co-Nexus vagyonkezelésével kapcsolatos munkák folytak, az ÁVÜ, illetve annak jogutódja, az ÁPV Rt. több-kevesebb alapossággal tett eleget azon kötelezettségének, hogy a jó gazda gondosságával kell a vagyonkezelésre kiadott vagyon kezelését is ellenõriznie.

Ezt azért mondom, mert amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a Co-Nexus nem képes teljesíteni a vagyonkezelési szerzõdésben vállalt 4 milliárd forintos fizetést, akkor elrendelte az ÁPV Rt. igazgatósága a vizsgálatot, ezzel párhuzamosan a felügyelõbizottság is elrendelte a vizsgálatot, és mulasztásokat állapított meg. A felügyelõbizottság még nem fejezte be a felelõsség felkutatására folytatott vizsgálatát, az igazgatóság egy közbensõ határozatot már hozott, minek következtében az általa lefolytatott vizsgálatok tapasztalatai azt mutatják, hogy bizony itt követtek el törvénysértéseket, mulasztásokat, ezért a rendõrségen a feljelentést meg is tette.

Ami pedig a Port Rt., illetõleg az egész Co-Nexus által kezelt vagyon átvételével kapcsolatos eljárást illeti, az most is folyamatban van, és önnel ellentétben más jogi szakértõk, az ÁPV Rt., illetõleg rajtuk kívülálló jogi szakértõk egybehangzó véleménye szerint a Port Rt. vagyona nem tartozik az átveendõ vagyoni körbe. Tehát ha átvenné az ÁPV Rt., akkor az a helyzet állna elõ, hogy miközben kárenyhítési kötelezettsége van, eközben további veszteséget vesz át. A kisbefektetõkkel kapcsolatos eljárás egy másik eljárásra tartozik, és ebben az ÁPV Rt. segítõen közre is mûködik.

Köszönöm. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage