Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár úr! Szerettem volna a miniszter urat megvárni, de most már a harmadik hét után úgy gondoltam, hogy államtitkár úr is válaszolhat a kérdésre. A kérdésem pedig arról szól, hogy a négy nagy budapesti egyetem után a vidéki egyetemek is jelezték: rendkívüli hiánnyal fognak számolni akkor, ha a közalkalmazotti béreket kifizetik.

Itt azonban egy számháború folyik, hiszen miniszter úrtól, államtitkár úrtól, helyettes államtitkár úrtól többször hallottuk, hogy 30 százalékkal növekedett a felsõoktatás támogatása; bár Dinya László helyettes államtitkár úr azt is elismerte, ez azt jelenti, hogy reálértékben az 1990. évi érték 40 százalékát kapják meg az egyetemek és a fõiskolák. Tehát szó nincs arról, hogy - bár az idei évben emelkedett a költségvetési támogatás - ki tudnák fizetni ezeket a közalkalmazotti béreket.

A számháborúnak van egy másik oldala, amely arról szól, hogy semmi baj, hiszen a dologi kiadásokból ki lehet fizetni a béreket, mert a miniszter úr segíteni fog, hogy az államháztartási törvényt ne kelljen betartaniuk az egyetemeknek. Azonban a dologi kiadások is 20 százalékkal csökkentek. Tehát úgy gondolom, célszerû lenne most már a minisztériumnak elmondania és végiggondolnia, hogy olyan kötelezettségre szólította fel az egyetemeket, amelyet nem tudnak teljesíteni.

A kérdéseim pedig a következõk:

Az elsõ: amikor 1996-ban a költségvetési vitában kormánypárti és ellenzéki képviselõk egyaránt figyelmeztették a mûvelõdési minisztert, hogy nem lehet kifizetni a közalkalmazotti béreket, akkor miért nem intézkedett. Miért most, áprilisban kíván intézkedni?

A második kérdésem: hogyan gondolja a miniszter úr, hogy az amúgy teljesen rossz helyzetben lévõ egyetemek dologi kiadásából fogják a béreket fizetni?

A harmadik kérdésem: vajon gondolkozott-e a mûvelõdési tárca arról, hogy miért jó a számára az (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.), ha az összes egyetem és fõiskola kiszolgáltatott helyzetbe kerül? Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage