Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Asszony! Ami az elsõ kérdést illeti, a háziorvosok már tudják, hogy mennyi pénzt kapnak, mert nyolc különbözõ érdekképviselettel tárgyaltunk az elmúlt két hét során, és eddig csak találgatások alapján és a rendelet félreértésébõl adódóan beszéltek jövedelemveszteségrõl a kollégák, mert nem vették figyelembe, hogy az Egészségbiztosítási Alap 1997. évi költségvetésében - úgy ahogy ezt ön is említette - 12 százalékkal eleve nõtt a háziorvosok úgynevezett kártyapénze. Itt azt kellett tulajdonképpen megérteni, hogy ha a szakképzettségi szorzó túlértékeltségét mérsékeljük, a rendelkezésre álló pénzeszközöket kevesebb részre kell majd szétosztani, tehát egy kártya forintértéke emelkedni fog. A bizonyítékot az jelentette, hogy a március 20-i biztosítói utalásokkal a háziorvosi praxisokban 69 forint helyett 92 forint kártyapénzt kaptak a háziorvosok.

Igen, de azóta tárgyalások folytak a háziorvosok érdekképviseleti szervezeteivel. Az egyeztetések során megállapodtunk abban, hogy a degresszió alóli kivételeket bizonyos feltételekkel visszaállítjuk, módosítjuk a gyakorlati idõ szerinti besorolásokat is. Ebbõl adódóan ez a módosítás a rendelkezésre álló összeg új felosztását jelenti, valamelyest csökkenti a kártyapénzt, de természetesen nem a bevételt. Viszont ezt a módosítást a háziorvosok kifejezett kérésére tettük.

A gondozásról a rendeletben egyértelmûen leírtuk, hogy a gondozási feladatokra szerzõdést kell kötni, nem pályázatról van szó. Ez a szerzõdés az április végéig megújítandó háziorvosi szerzõdéskötés kiegészítõ pontja lesz. Maga a gondozási feladat az eddig is elvégzett magasvérnyomás-betegségben, koszorúér-betegségben, cukorbetegségben s a többiben szenvedõk szakmailag elõírt, rend szerinti gondozásának elvégzése lesz. A hogyanról a Népjóléti Közlöny következõ számában jelenik meg a tájékoztató. Köszönöm. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage