Czoma Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

CZOMA KÁLMÁN (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány ismét belerúgott a már padlóra került egészségügyi ellátásba. Olyan rendeletet hozott, amely nagyban rontja a kistelepüléseken élõ lakosság egészségügyi ellátását. A 238/1996. (XII.26.) számú rendeletével finanszírozáscsökkentéssel sújtja a háziorvosokat: a rendelet megszünteti az eddigi degressziómentességet a háziorvosi praxisoknál. Ez ismét a nehéz körülmények között gyógyító, több kisebb települést ellátó háziorvosokat sújtja. Az új rendelet az 1200-1500 fõt ellátó háziorvosi praxisokat tartja ideálisnak, és ennyi lakosra nyújt finanszírozást akkor is, ha a körzetlétszám 2000 vagy ennél több fõbõl áll.

Így a kormány bünteti azokat az orvosokat, akik kénytelenek az 1200- 1500 fõnél magasabb lélekszámú települések egészségügyi ellátását megoldani. Ahol matematikailag elképzelhetõ lenne új körzet kialakítása, ott az önkormányzat anyagiak hiányában nem tud rendelõt létesíteni és azt megfelelõen berendezni.

(15.10)

Bizonyítja ezt a minisztérium új körzetek létesítésére kiírt pályáztatásának a kudarca is. Az elszegényedett kistelepülések önkormányzatai sok esetben a törvény által elõírt kötelezõ szolgáltatásokat sem tudják finanszírozni. Nem kérték ki a Falusi Körzeti Orvosok Szövetségének, szakembereinek a véleményét. Ennek a szövetségnek mintegy ezer falusi háziorvos a tagja, akik több millió ember gyógyítását végzik. Így a háziorvosi ellátás színvonala tovább romlik, a falun élõ emberek kárára. Az esélyegyenlõség a gyógyítás terén sem lesz meg a vidéken élõ emberek részére.

A rendelet csökkentette a háziorvosok szakmai szorzószámát is; az orvos gyakorlatától és szakvizsgáinak a számától függõen 1-1,4 volt eddig; a finanszírozás 20-30 százalékos csökkenése viszont már Brvényben van, pótlására a pályázatok és a szakorvosi tevékenység anyagi elismerése csak a tervek és nem a megvalósulás útján vannak. A kormány folytatja a hároméves mûködése alatti folyamatot - pénzt elvonni azonnal -, helyette ígérgetésekkel félrevezeti a lakosságot.

Kérdezem az államtitkár urat, hogy mikor szûnik már meg az egészségügyi szolgáltatás színvonalának a csökkentése. (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage