Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Már a március 14-én benyújtott interpellációra nemrégiben adott válaszomban is kifejtettem, hogy a lágymányosi egyetem beruházásával kapcsolatban minden a hatályos törvényeknek megfelelõen folyt, és sem a múltkori, sem a mostani interpellációja nem tárt fel olyan adatot, amely ennek az ellenkezõjét bizonyította volna. Ezért úgy gondolom, hogy az interpelláció címében feltett kérdés nélkülöz minden alapot, csak hangulatkeltést szolgál. Ugyanakkor természetesen tételes válaszokat kívánok adni a felsorakoztatott kérdésekre.

Tehát elõször: az ELTE északi épület teljes körû megvalósítására a szerzõdés az akkor hatályos 1987. évi 19. számú törvényerejû rendelet alapján lebonyolított versenytárgyalás eredményhirdetésének napján, a verseny gyõztesének kihirdetésével jött létre. A döntést a kormánybiztos hozta meg, a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium és az ELTE egyetértésével. A döntés idõpontja: 1995. november 13. A szerzõdés a hatályos jogszabályoknak megfelelõen köttetett, és tartalmazta azt a jogszabályban biztosított lehetõséget is, hogy a megrendelõ a munkát és a felhasználásra kerülõ anyagokat ellenõrizheti.

Másodszor: az ELTE északi tömbjének megvalósítására kötött szerzõdés felülvizsgálatra nem szorul. A beruházás a törvényes keretek között, a törvényes elõírások betartásával folyik, amelynek során az igények és lehetõségek függvényében születnek meg a részdöntések is, mint például az ön által is említett lámpatestek kiválasztásának ügye. Ennek során a vállalkozó az általa kiválasztott alvállalkozókat terjesztette fel a megrendelõ építtetõnek a döntés meghozatala érdekében. A megrendelõ ezek után döntött. A döntés során mérlegelte az ajánlat teljességét, a termék árát, minõségét, használati értékét, tartósságát, az üzemeltetés során jelentkezõ megtakarításokat, és mindenekelõtt azt, hogy egy oktatási, kutatási intézményben a világítás minõsége meghatározó tényezõ.

Meg kell jegyezzem ugyanakkor, hogy a fõvállalkozó vagy generálkivitelezõ által megkötött alvállalkozói szerzõdések nem estek és ma sem esnek a fenti törvények hatálya alá. A versenyt nyert vállalkozó az alvállalkozókkal szabadon szerzõdik. A döntés idõpontja: 1996. december 5.

Harmadik kérdésére a válaszom: az egyetemek lágymányosi beruházásai eddig is mindig a vonatkozó törvényeknek, illetõleg törvényes rendelkezéseknek, 1995. október 30-ig az 1987. évi 19. számú törvényerejû rendeletnek, 1995. november 1-jétõl kezdve pedig az 1995. évi XI. számú törvénynek a megtartásával folytak és folynak. Nincs tehát minek a törvényességét a késõbbiekben garantálni.

Negyedik: a közbeszerzési törvény elõírásainak megtartására garancia maga a közbeszerzési törvény. A közbeszerzési törvény elõírásait az ajánlattevõk is ismerik. Törvénysértés esetén pedig jogosítványok állnak rendelkezésükre a törvényes állapot helyreállítására.

Bízom abban, hogy képviselõ úr kitartó érdeklõdését a lágymányosi egyetem beruházása iránt a most elhangzott válasz immáron megnyugtató módon kielégítette. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage