Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Valóban ügyrendi kérdést kívánok felvetni. Úgy gondolom - nem tudom, jól értelmezem-e a Házszabályt -, hogy kedden délután fél 2 és fél 5 között nem felelõs miniszterek és felelõs államtitkárok, hanem a felelõs kormány képviselõi adnak választ a képviselõi kérdésekre. Ezek a képviselõk lehetnek miniszterek, illetõleg a minisztereknek jogukban áll maguk helyett államtitkáraikat kijelölni válaszadásra. A képviselõnek ugyanakkor jogában áll visszautasítani ezt a kijelölést az azonnali kérdések esetében és ragaszkodni a megkérdezett személy válaszához.

Azt azonban már nem tudom, jogában áll-e a kijelölést elfogadó vagy elutasító nyilatkozat örvén a kijelöltet minõsítõ, személyeskedõ megjegyzéseket tenni, és nem tudom, hogy az illetõ kijelölt ezt köteles-e szó nélkül elviselni.

Én a magam részérõl mindenesetre tiltakozom ez ellen. Tiltakozom a módszer ellen, amely megtámad olyan valakit, akit a Házszabály nem enged utána megszólalni és viszontválaszt adni. Tiltakozom - természetesen Takács képviselõ úr hozzászólására célok - a támadás tartalma ellen, mert való igaz, hogy én válaszaim során olykor indulatos vagyok - ezt ugyan nem tiltja a Házszabály, de azért szégyellem, sajnálom, és igyekszem uralkodni rajta -, azt azonban visszautasítom, hogy én bárkit is fenyegettem volna a válaszomban, hacsak jogszabályok megsértõit nem fenyegettem a jogszabályok megsértõire vonatkozó törvényes következményekkel.

Végezetül tiltakozom a megtámadó személye miatt, az ellen a Takács Péter képviselõ ellen, aki az elõzõ parlamenti ciklusban csak Zétényi képviselõ úr keresztneveként vált ismertté, a Zétényi-Takács-törvény benyújtójaként (Demeter Ervin: Hogy jön ez ide?!), amely állampolgárok tíz- és százezreit fenyegette szabadságvesztéssel, állásuk vagy hivataluk elveszítésével.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

(16.30)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage