Tamássy István Tartalom Elõzõ Következõ

TAMÁSSY ISTVÁN (SZDSZ): Köszönöm szépen. Az 50. § (5) bekezdésében Baráth Etele képviselõtársammal együtt javaslatot nyújtottunk be az építészeti kultúra támogatására és fejlesztésére, amely az eredeti javaslat szerint a megvalósuló építmények 1 ezrelékére terjed ki. Javaslatunk szerint az építmények 1 ezrelékét a Központi Környezetvédelmi Alapon keresztül erre a célra lehetne fordítani.

Módosító indítványunk a kapcsolódó módosítókban tovább fejlõdött, és olyan formában került beterjesztésre, hogy a közbeszerzési törvény által megszabott értékhatár feletti összegû épületek esetében 1 ezrelék, míg a közbeszerzési törvény értékhatára, illetõleg annak 50 százaléka és a teljes értékhatár közötti összegben megépült épületek esetében pedig 2 ezrelék lenne az a határ, amelyet az építészeti kultúra támogatására kívánunk javasolni.

Azt hiszem, szükséges lenne elmondanom önöknek, és kérném tisztelt képviselõtársaim támogatását ebben az ügyben, mert rendkívül fontos, szerintünk legalábbis rendkívül fontos és hasznos célra fordítódnék ez az összeg.

Az építészeti kultúra támogatása alatt mi különbözõ építészeti folyóiratok támogatását, építészeti múzeumok vagy múzeum létrehozását és támogatását, egyáltalán minden olyan tevékenységet, amely az Bpítészeti kultúra elõbbrevitelét és ennek magyarországi bevezetését, illetve magasabb szintre emelését eredményezi, ezt kívánjuk ezzel az összeggel támogatni.

(17.40)

Számításaink szerint ez összeg körülbelül évi 300-400 millió forint közötti összegre tehetõ - úgy gondolom, nem túl nagy összeg. Ugyanakkor a terület szereplõi, azok a kivitelezõ vállalatok, amelyek ebben a kérdésben érdekeltek, elõzetes tájékozódásunkra kedvezõ és pozitív választ adtak. Tehát a kivitelezõ vállalatok részérõl egy költségvetésnek egyezrelékes vagy félezrelékes emelése végül is elfogadható szintû kiadás abban az esetben, ha annak az ellentételezéseként - az ellenoldalon - az építészeti kultúra fejlesztésére nyílna mód.

Én arra kérem önöket, hogy ezt az elõterjesztésünket a szavazás során majd támogassák; jó célt fognak ezzel szolgálni. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage