Tamássy István Tartalom Elõzõ Következõ

TAMÁSSY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A 266. ponthoz kívánok hozzászólni, remélhetõleg ez most már az adott csomagon belül van. Ez a pont az 59. §-sal foglalkozik, annak a (2) és (3) bekezdését javasolja kiegészíteni. Ez egy viszonylag hosszú javaslatcsomag, ennek egy pontját szeretném ismertetni, illetõleg kiemelni.

A törvény a tervezõ építészek és mérnökök korábban elfogadott kamaráiról szóló törvényt kívánja bizonyos formában, részben kismértékben módosítani.

A kamarai törvény csak építészmérnökök - illetõleg a mérnöki kamarában csak mérnökök - tervezési lehetõségét teszi lehetõvé. Az elmúlt idõszakban azonban az országban dolgozott, és magas szakmai ismereteket sajátított el egy kevésbé magas végzettségû -

építésztechnikusi végzettségû - réteg, akik megfelelõ színvonalon tudtak tervezõi vagy szakértõi munkát végezni.

Tekintettel arra, hogy a számuk meglehetõsen korlátozott, és utánpótlással ez a réteg nem rendelkezik - azt kell mondjam, hogy sajnos bizonyos értelemben megszûnik -, ugyanakkor a szakmai tudásuk, amit elsõsorban gyakorlat révén sajátítottak el, megfelelõ színvonalú, ezért javaslatot tettünk arra, hogy ez a réteg bizonyos korlátozott feltételek között, de a jövõben is tervezhessen. Az 52. § (1) bekezdés b) pontjában - nem kívánom teljes mértékben idézni -: "a bekezdés szerinti hatálybalépést követõ legalább három évig, de határozott idõhöz kötött engedélyek esetében annak határidejéig érvényesek". Ez tehát egyfajta megengedés ennek a rétegnek a számára, akiknek úgy gondolom, ez nemcsak passzió, hanem nagyon egzisztenciális kérdés is az, hogy dolgozhassanak - egyfajta lehetõséget kívántunk biztosítani ebben a törvényben. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage