Gyõr Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

GYÕR SÁNDOR (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Elnézését kérem, én az 1. ponthoz, illetve az 1. szakaszhoz is kívántam szólni. Azt hiszem, kicsit elaludtam a gomb megnyomásánál. De ha megengedi, összefoglalom és egyben mondom el.

Az elsõnél tulajdonképpen azt a meglepetésemet és azt a rossz érzésemet szeretném elmondani, hogy a beadott - ha jól emlékszem, Pallag László által beadott - módosító javaslatot - amely a víztárolót is halászati, illetve horgászati víznek jelöli meg - sem a mezõgazdasági, sem a környezetvédelmi bizottság nem támogatta és az elõterjesztõ sem ért vele egyet, holott azt kell mondanom, ezt én megbízásként kaptam szûkebb hazám, Ajka részérõl, Ajka polgárai részérõl. Itt két víztározó területén mintegy ezerötszázan horgásznak. Ezek az emberek zömében kétkezi munkások. A víztározó jelenleg a Timföldgyár tulajdonát képezi, és várhatóan a Timföldgyár privatizációjával meglehet, hogy ez a víztározó is privatizáció alá kerül.

Nyilvánvaló, hogy ezeknek az embereknek, akik most az állami tulajdonú víztározóban halásznak - a magyar állam gyakorolja ugyanis a halászati és horgászati jogot -, a horgászati lehetõségük, amennyiben ezt a tározót megvásárolják kétségessé válik. Ez az ezerötszáz ember most itt horgászik, családjuk itt pihen, ide járnak ki szórakozni, ott, a horgásztó mellett élnek azokkal a lehetõségeikkel, amelyeket nem tudnak saját üdülõtelkükön, saját víkendházaikban, mert nekik nincs ilyen, mert kétkezi és viszonylag nem nagy keresettel rendelkezõ emberek.

Tehát azt szeretném mondani, jó lenne, ha az elõterjesztõ is megfontolná azt, vagy ha meg tudja magyarázni azt, hogy a víztározó miért nem tartozik ebbe a kategóriába, akkor talán el tudjuk fogadni, de mindenképpen az lenne a kérésünk, hogy a víztározók ide kerüljenek. S ezeken a területeken a magyar államnak legyen halászati, horgászati joga.

Ne feledjük el, a horgászat nem piacgazdasági kategória, és azt hiszem, az egyszerû embereknek, az ipari üzemekben dolgozó embereknek a felüdülése, a szórakozása, a szabad idõ hasznos eltöltése ennek a kormánynak is legalább olyan célja kell legyen, mint eddig volt.

Köszönöm szépen. Ehhez az elsõ, illetve a második részhez ezt szerettem volna mondani. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage