Jauernik István Tartalom Elõzõ Következõ

JAUERNIK ISTVÁN (MSZP): Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Én a törvényjavaslat 3. §-ával kapcsolatban szeretnék röviden hozzászólni. Ez a szakasz határozza meg a halászati jog fogalmát. Tulajdonképpen elfogadom az e szakaszban leírtakat úgy általánosságban, összességében. Egyetlenegy észrevételem van, és szeretném, ha ez a törvényjavaslat módosítása során bekerülne a törvénybe. Mégpedig a (2) bekezdésbe, ahol a holtág és bányató esetében a halászati jogot a magyar állam - a tulajdonjogtól függetlenül - magáénak tartja fenn, hogy pontosan fogalmazzak.

Úgy gondolom, ezzel egyet lehet érteni, kivéve azokat az eseteket, amikor a holtág, bányató önkormányzati tulajdonban van, és az önkormányzat ki is nyilvánítja, hogy halászati jogával élni kíván. Tudom, többféleképpen lehetne megoldani ezt a kérdést, hogy az önkormányzat megkapja a saját tulajdonában levõ vízterületre a halászati jogot. De úgy gondolom, a pályáztatás során bárminemû elõny adása nem olyan megoldás, amely biztosítja az önkormányzatoknak azt a jogát, hogy a saját tulajdonú bányató és saját tulajdonú holtág esetében mindennemû pályáztatási eljárás nélkül is a halászati joghoz hozzájussanak.

Tudom azt is, hogy az önkormányzatoknak nem kötelezõ feladata a halászattal kapcsolatos jogok gyakorlása. Ugyanakkor azt is tudom, nagyon sok önkormányzatnak semmiféle lehetõsége nincs - és szándéka se - ilyen tevékenység végzésére. Viszont tudom azt, hogy több helyen van ilyen szándék, és nagyon sok helyen az önkormányzati törvény 107. §-a lehetõségeit éppen ezért használták ki az önkormányzatok, és kérték önkormányzati tulajdonba a holtágak tulajdonjogát, és meg is kapták a vagyonátadó bizottságoktól, hogy majdan az állampolgároknak, az önkormányzatok területén élõ állampolgároknak a szabadidõ hasznos eltöltését segítsék elõ.

Úgy gondolom, ha az általam beadott módosító indítványt az elõterjesztõ és a bizottságok megfontolják és támogatják, akkor ezt a problémát, amellyel az önkormányzati bizottság nagyon sok tagja - akivel egyeztettem -, egyetért, akkor megoldható ez a probléma, s alapvetõen a törvényjavaslat szelleme és szándéka nem csorbul. Éppen ezért kérem az elõterjesztõ, illetve képviselõtársaim támogatását az általam, illetve általunk benyújtott módosító javaslat elfogadásához. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage