Baranyai Lõrinc Tartalom Elõzõ Következõ

BARANYAI LÕRINC (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! A törvényjavaslat 2. fejezetének 3. §-ához szeretnék én is röviden hozzászólni, amit elõbb képviselõtársam, Gyõr Sándor megtett. A holtág és a bányató mellé a víztározó esetében is a halászati jog illesse meg a magyar államot. Külön indokaimat itt nem fejteném ki. Teljes mértékben egyetértek azzal, amit Gyõr Sándor képviselõtársam elmondott.

A 2. fejezet 17. §-ával kapcsolatban is szeretném elmondani véleményemet. Sajnos, nem került támogatásra, de szeretném, ha a képviselõk támogatnák. Itt a nagy értékû természetes vízi halállományok ívási vándorlásának biztosítása érdekében a törvény a halászati hatóság a folyókon épülõ duzzasztómûvek beruházóját hallépcsõ létesítésére és mûködtetésére kötelezheti. Itt olyan módosítást javasolunk, hogy kötelezze, kötelezi. Tehát ez ne feltételes módban legyen, mert így nem biztosítható a halaknak az ívóhely közelébe való vándorlása. A szaporulat elmaradása miatt elsõsorban a fenéken táplálkozó halak - márna, paduc, dévérkeszeg - állománya visszaesik. Ez súlyos károsodást jelentene a vízi élõvilágban.

Ennyit szerettem volna elmondani. Bízom benne, hogy a javaslat támogatható, hiszen a feltételes módban használt "kötelezheti" kifejezés nagyon-nagyon sok esetben kibúvót eredményezhet, és ez a vízben élõ halak élõvilágát nagyon erõsen veszélyezteti. Köszönöm. (Gyér taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage