Kósa Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

KÓSA LAJOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnöknõ. Én csak azt szeretném mondani, attól félek, hogy a kérdésben a gazdasági kamaráknak és egy egyesületnek az összevetése egy jogi képtelenség. Ez körülbelül az a kísérlet, mintha az Alkotmánybíróságot vetnénk össze, mondjuk, a Ferencvárosi Torna Clubbal, mint sportszervezettel. Jogi értelemben ugyanis ez két teljesen különbözõ jogállású szervezet. Lehet, hogy önnek szakmailag igaza van - én magam legfeljebb halat csak eszem, nem horgászom, nem tudom, ez a kérdés hogy áll -, de azt kétségtelenül fontolják meg, amit az államtitkár úr mond; egy alkotmányellenes passzust beszavazni teljesen értelmetlen. Teljesen világos, ha ez a probléma vetõdik fel, akkor ezt a kérdést máshogyan kell kezelni.

A kamarákról még csak annyit szeretnék mondani: úgy látom, hogy az sem lenne kézenfekvõen jó megoldás, ha, mondjuk, horgászkamarát hoznánk ezzel kapcsolatban létre. Nemrégiben Deutsch Tamás képviselõtársammal pontosan azért adtuk be a magyar vadkamaráról szóló törvényjavaslatunkat, hogy rámutassunk arra a képtelen helyzetre, hogy ma különbözõ, egyébként megoldatlan problémák miatt mindenki azzal próbálkozik, hogy kamarát alakítson, aminek ilyen értelemben nincs értelme, mert a kamarákat inflálja, a kamarák értelmét veszi el. Én azt gondolom, hogy az Ipari és Kereskedelmi Kamara, az Agrárkamara sokkal fontosabb feladatot tölt be annál, semhogy az õ mintájukra próbáljuk azt a mûködést, amely egy teljesen más ágazat problémáira próbál választ keresni, lekopírozni.

Éppen ezért még egyszer mondom, hogy nem érdemes megreszkírozni ezt a dolgot. Önmagában ha átlátható - a kormány is átlátja, sõt a kormánykoalíció is átlátja -, hogy ez a javaslat alkotmányellenes, akkor végképp nem érdemes megszavazni, mert az egész ügyön ront. Meg kell próbálni keresni valami más alternatív megoldást. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage