Bauer Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm szépen. Két megjegyzést szeretnék tenni az elhangzottakhoz.

Az egyik: az a kérésem, amennyiben valaki valóban úgy gondolja, hogy ez a módosító indítvány nem házszabályszerû - amivel nem értek egyet -, akkor kérje a részletes vita elnapolását, és kérje az alkotmányügyi bizottság állásfoglalását abban a tekintetben, hogy a vitatott módosító indítvány házszabályszerû-e vagy sem - ha valaki így gondolja. Én úgy gondolom, hogy házszabályszerû, ezért ezt nem kérem.

Ami pedig a dolog érdemét illeti: Kósa képviselõtársunk azt mondja, hogy miután a MÁV-nak erre a tevékenységére befolyással van a kormány is, ezért bizony ennél a vizsgálóbizottságnál is érvényesíteni kellene azt a házszabályi szabályt, hogy ellenzékinek kell lenni az elnöknek. Tisztelt képviselõtársaim, mi tudjuk azt, hogy vannak képviselõtársaink, akik szerint ebben az országban mindenért a kormány a felelõs; hogy egy bíróság milyen ítéletet hoz - Kósa képviselõtársunk interpellációjából tudjuk -, azért is a kormány a felelõs, és így tovább, és így tovább.

(20.50)

Én azonban úgy gondolom, mi egy olyan rendszerben élünk ma már - 40 évig nem ilyenben éltünk -, ahol nem mindenért a pártunk és kormányunk a felelõs, hanem az a felelõs, aki azt a tevékenységet folytatja. A Házszabály egyértelmû: ha a kormány tevékenységére vonatkozik a bizottság, akkor kell ellenzékinek kell lenni az elnöknek. Ezért azt gondolom, az nem házszabályszerû, ha a bizottságra vonatkozó határozatban benne lenne az, hogy ellenzékinek kell lennie az elnöknek. Az lenne a Házszabály olyan kiterjesztése, ami nem indokolt.

Bizony, tisztelt képviselõtársaim, ha a kormány a vizsgálat tárgya, akkor elég az ellenzéki pártoknak egymás közt megegyezniük abban, hogy ki legyen a bizottság elnöke. Ha nem a kormányra vonatkozik a vizsgálóbizottság, akkor bizony a kormánypártokkal is egyetértésre kell ebben a kérdésben jutni. Ez az, amit önök nem akarnak, és ezért akarják ezt beleírni a határozatba. De ez bizony valóban nem lenne házszabályszerû. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage