Vancsik Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

VANCSIK ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Arról beszélek, hogy ki lehet a vizsgálóbizottság elnöke, és mondtam volt egy példát arra vonatkozóan, hogy nemcsak ellenzéki lehet, hanem kormánypárti is, mert ha netán kormánypárti lenne egy ilyen bizottságnak az elnöke, akkor feltételezem, hogy a tárgyra térve vezetné az üléseket és azzal foglalkozna, hogy a MÁV gazdálkodásával mi a helyzet. Arról nem is beszélve - és ezt mondom Kósa képviselõtársamnak, tanult képviselõtársamnak, közgazdásznak -, hogy a gazdálkodás része ez esetben a vasúti kocsik selejtezése vagy beszerzése is, a gazdálkodás ellenõrzése nyilvánvalóan kiterjed a gazdasági eseményekre; és gazdasági esemény, mint ahogy tanultuk annak idején, például a beszerzés és egyéb ilyen dolgok. Tehát ha egy bizottság a gazdálkodást vizsgálja, akkor annak teljes részeként vizsgálja adott esetben ezeknek a kocsiknak a selejtezését, pótlását, beszerzését, annak ellenére, hogy az elõterjesztés kiemelten és különlegesen fontosnak tartja, ha ezt nem tette volna, akkor is a vizsgálat tárgyát kellene hogy képezze ez a gazdasági esemény. Úgy gondolom, ezzel az elõterjesztõ is egyetért.

Tehát én arra gondolok, hogy abból kell kiindulni, hogy országgyûlési képviselõk vagyunk mindannyian, jogosultak vagyunk ellenõrizni a kormány vagy bármi olyannak a tevékenységét, amire az Országgyûlés hivatott, ebben az esetben a MÁV gazdálkodásának ellenõrzésére. Úgy gondolom, hogy a Torgyán úr által idézett 36. § (4) bekezdése teljesen világos, nem óhajtanám felolvasni az egészet, csak mondanám, hogy a kormány vagy bármely kormányzati szerv, továbbá valamely minisztérium tevékenységét vizsgáló bizottság elnöke, és így tovább. A MÁV egyik sem az, mint ahogy ezt az elõterjesztõ is elismerte.

Igazából itt be is lehet fejezni a vitát és azt lehet mondani, hogy nincs tágabb vagy nincs szûkebb értelmezése a dolgoknak, hanem egyszerûen teljesen magyarul és világosan leírja a Házszabály, hogy mi a teendõ. Nagyon remélem, hogy a magyar Országgyûlés, betartva a saját Házszabályát, e szerint fog eljárni, és ahogy a házbizottság majd a javaslatát a Ház elé hozza, úgy fog dönteni. Ahhoz, hogy a házbizottság javaslatot tudjon tenni, tisztelt képviselõtársaim, meg kell állapodnunk, amint Bauer Tamás mondta, az ellenzéknek idõnként a 72 százalékos kormánytöbbséggel is tudnia kell megállapodni. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage