Bauer Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Valóban egy kétperces megjegyzésben csak ahhoz a vitához szólnék hozzá, amirõl itt szó van. Tudniillik én is nagyon örülök - mint Szabó Lajos Mátyás is - Torgyán József képviselõtársunk két észrevételének. Az egyik észrevétele az volt, hogy idézte pontosan a Házszabályt, miszerint a kormány, a kormányszerv, a minisztérium tevékenysége esetében kell

ellenzéki képviselõnek lenni a bizottság elnökének. Nem véletlen, hogy a Házszabály nem azt mondja, hogy a vizsgálóbizottság elnöke mindig ellenzéki képviselõ, hanem megszabja, hogy mikor. Miután a Magyar Nemzeti Bank nem minisztérium, nem kormányszerv - mert hangsúlyozom, nem kormányszerv -, ennek megfelelõen, ha Torgyán József legközelebb a Magyar Nemzeti Bank tevékenységének vizsgálatára javasol vizsgálóbizottságot, a Házszabály szerint nem kell ellenzéki képviselõnek lenni.

De hozzáteszem: ha pártok tevékenységét kívánják esetleg vizsgálni, akár kormánypártok tevékenységét kívánják vizsgálni a vizsgálóbizottsággal, annál sem kell ellenzéki pártnak a Házszabály szerint a vizsgálóbizottság elnökének lenni. Hozzáteszem, ha netán valakinek eszébe jutna, hogy a Magyar Rádió, a Magyar Televízió, a Duna Televízió tevékenységére küldjön ki vizsgálóbizottságot, azok sem kormányszervek, azok is függetlenek a kormánytól, annál sem kell ellenzéki képviselõnek lenni a vizsgálóbizottság elnökének. S még sokáig sorolhatnám azoknak a társadalmi intézményeknek a körét, amelyeket az egész pártállami rendszerben mindig mindenki a párt és a kormány összefüggõ részének tekintett, és valóban akkor azok is voltak. A mi demokratikus rendszerünkben viszont nem azok.

S ha netán valaki vizsgálóbizottságot akarna kiküldeni tevékenységünk vizsgálatára, akkor a házbizottságban a hét frakciónak meg kell egyeznie, hogy ennél vagy annál a bizottságnál melyik párt adja az elnököt. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage