Varga Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA LAJOS (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Szeretnék visszatérni az eredeti témához, és egypár szóban, ha megengedik, erre a polémiára úgy reagálni, hogy felteszem a kérdést: mi volt a célja tulajdonképpen ezeknek a javaslatoknak? Találkozott Torgyán úr, illetve a közvélemény egy problémával, és abból egy vizsgálóbizottság létrehozását javasolta.

A gazdasági bizottság, amelynek én is tagja vagyok, egyetértett azzal, messzemenõkig, hogy a MÁV mûködését meg kell vizsgálni. Tehát ebben nem volt vita közöttünk.

Szeretném hangsúlyozni, hogy Torgyán úr érvelése egy picit sántít abban is, hogy a kormány avatkozott bele adott esetben a MÁV tevékenységébe, akár úgy is, hogy úgymond pénzeket adott a kormány a MÁV-nak. Nem; a MÁV (Sic!) a parlament felhatalmazása alapján adott pénzeket adott esetben a MÁV-nak, törvény alapján, költségvetési törvény és egyéb törvények alapján született felhatalmazása volt! Tehát ilyen értelemben én nem fogadom el azt az analógiát, és itt hivatkozom arra, amit egyébként Torgyán úr most mondott, hogy nem törvényszerû és nem kötelezõ elfogadni az õ véleményét.

Én úgy érzem, hogy itt a parlament vizsgálata egy fontos intézmény. És szeretnék arra is figyelmeztetni, hogy itt szó sincs arról - és egy picit félresiklott a vita! -, szó sem volt arról, legalábbis a legjobb emlékezetem szerint, hogy mi, a gazdasági bizottság azt javasoltuk volna, hogy eleve kormánypárti legyen a vizsgálóbizottság vezetõje. Mi azt javasoltuk, hogy a vizsgálóbizottság saját magából javasolja a bizottság vezetõjét. (Vancsik Zoltán: Ez nem így van!) Úgy gondolom, hogy ez adott esetben, ha jól emlékszem, akkor. - akkor a házbizottságban egyezzenek meg a parlamenti pártok a vezetõben. (Vancsik Zoltán: Így van!)

Tehát nem eleve azt mondtuk, hogy csak kormánypárti lehet, és úgy gondolom, hogy ha ezeket az érveket elfogadja mind a két oldal - hogy egyezzenek meg, hogy ki legyen, és gyakorlatilag jó lenne ezzel talán lezárni ezt a vitát -, akkor túlléphetünk azon, hogy egyáltalán most ez házszabályszerû, nem házszabályszerû, ellenzéki legyen vagy kormánypárti legyen. Fontos az, hogy tisztán lássunk abban a tekintetben, hogy a MÁV gazdálkodása megfelelõ keretek között folyik- e, és ha igen, akkor erõsítsük meg a MÁV-vezetést ebben, hogy igenis megfelelõen gazdálkodik az adófizetõk pénzével, amit az adófizetõk a parlament határozatai alapján neki juttatnak; vagy pedig - urambocsá! -

nem ennek megfelelõen gazdálkodik, de mindenféleképpen fontos az, hogy végre egy tiszta képet kapjunk errõl a hatalmas nagy vállalatról.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage