Mezõ István Tartalom Elõzõ Következõ

MEZÕ ISTVÁN: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Most inkább a dohányipari termékek reklámozásáról szeretnék csak néhány gondolatot elmondani, fõként az elhangzottakra is reagálva. Számomra jó lett volna, ha egyszerre történik ennek a törvénynek a tárgyalása a szabadtéri reklámhordozókról szóló, valamint a nemdohányosok védelmérõl szóló törvényjavaslatnak a tárgyalásával, ugyanis ha az ne adj' Isten egy negyedév múlva, fél év múlva fog megtörténni, amikor már ezek a törvények érvényesek lesznek, akkor ott majd széttárt karral fogjuk mondani, hogy itt már nincs mit tenni, mert ezek a törvények már érvényben vannak, már akkor, amikor a nemdohányosok védelmérõl lesz szó.

Mindenesetre azt elmondanám, hogy amint Bauer képviselõtársam említette, én valóban adtam be egy olyan módosító javaslatot, hogy mindenféle dohányipari termék reklámozását megtiltanám. Miért? Azért, mert a törvénytervezet 5. §-ának (1) bekezdése kimondja: "Tilos közzétenni olyan reklámot, amely a gyermek- és fiatalkorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlõdését károsítja". Ha ezt komolyan vesszük, akkor számomra innen nincs tovább, akkor vége van mindenféle cigarettareklámnak. Ha viszont lehet, akkor ezt a paragrafust kellene törölni. Mert a kettõ egymással valahogy nem fér meg.

De én számítottam arra, hogy ezt úgyis el fogják vetni, bár a lottó öttalálatosom lenne olyan biztos, mint amilyen biztos ebben vagyok. Éppen ezért adtam be módosító javaslatot arra vonatkozóan is, hogy mégiscsak lesz cigarettareklám. Miután már nincs tévéközvetítés, a rádióban meg nem látszik, amit mutatok, ím itt vannak nagy öles napilapokból kivett reklámok. (Felmutatja.) Ugyan rá van írva, de kérdezem, ki tudja azt elolvasni onnan, hogy a "Dohányzás káros az egészségre!"? Senki nem tudja elolvasni. Bár a törvénytervezetben benne van, hogy ennek a szövegnek le kell fedni a reklám 10 százalékát, igen ám, de ez olyan csalafinta módon van megoldva, hogy ez a fehér csík a 10 százalék, ezen belül még ott van apró betûvel. Én megmértem, kiszámítottam, mindössze 2 százalék a betû. Beadtam erre is egy módosító javaslatot, hogy a betû nagysága legyen 10 százalék.

Valamint ez a szöveg azt tartalmazza, hogy "A dohányzás káros az egészségre!". Az új tervezetben az szerepel, hogy "A dohányzás súlyosan károsítja az ön egészségét!". Ezt is megtoldanám azzal a két szócskával, hogy "a dohányzás súlyosan károsítja az ön és környezete egészségét". Amikor ezt beadtam, a szakértõnk kérdezi, hogy akkor mégis mi legyen az indoklás. Mondom, azért, mert így van! Mert így van! Itt nincs mit indokolni, ez így van! A dohányzás súlyosan károsítja az ön és környezete egészségét.

Végezetül még annyit elmondanék, hogy egyik képviselõtársam - mindegy, hogy ki, természetesen õ dohányzik, nincs itt most az illetõ - azt mondja, hogy ha én el fogom mondani, hogy mindenféle dohányárunak a reklámozását tiltsuk be, akkor rögtön meg fogja nyomni a gombot és azt fogja mondani, hogy akkor mit csinálok azzal a pénzzel, ami ebbõl kiesik. Én meg kapásból azt mondtam, hogy lehet, hogy annyi pénzt meg fogunk spórolni majd az egészségügyben. Ugyanis ezt felmérések mutatják - nem tudom, mennyire lehet nekik hinni, de a HVG-ben jelent meg ez az adat, tehát ha rosszat mondok, akkor onnan mondok rosszat -, hogy nem is a reklámból bejött pénzrõl van szó, hanem a dohánytermékek értékesítése után, 60 milliárd forint jön be az államkasszába, de ennek ötszöröse megy a dohányzásból eredõ betegségek gyógyítására. Így nem valószínû, hogy a gazdaság jól jár vele, ha a cigarettát még reklámozza is.

Végezetül annyit még, hogy tisztában vagyok vele, hogy ezek a módosító javaslatok, amelyek a dohány reklámozása ellen szólnak, nem nagyon fognak sikerülni, de én azért három okot is felsorolnék. Egy: sok a dohányzó képviselõ a parlamentben. Kettõ: most öten próbáljuk egymást meggyõzni. Az elõbb egyik képviselõtársunk azt mondta, hogy majd támogassák az õ javaslatát. De ki? Az az öt ember, aki most itt hallgatja? És a harmadik dolog, ami miatt aggódom, hogy valószínûleg mûködik a dohánylobby. Igenis van ilyen, miért ne lenne, és valakikre valahol majd nyomást fog gyakorolni. Köszönöm, ennyit szerettem volna elmondani.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage