Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! A kormány az energiaszektor privatizálásának immáron a második ütemére készül. De hogyan? Ez itt a kérdés, hogy hogyan.

A Magyar Demokrata Fórum véleménye és meglátása szerint úgy, hogy ezt meglehetõsen titokban teszi, és nem keresi hozzá a parlament szélesebb körû egyetértését; továbbiakban mindezt úgy teszi, hogy az elsõ ütemben tapasztaltakat és az elsõ ütemben immáron visszásságoknak is mondható dolgokat egyszerûen figyelmen kívül hagyja.

Egyetértésre azért van szükség mindenféleképpen, mert az ország hosszú távú ellátását, a lakossági fogyasztók és a közületi fogyasztók felhasználását döntõ mértékben a tulajdonosi érdekek is meghatározzák. Ebben a helyzetben úgy ítéljük meg, hogy sokkal gondosabban, sokkal körültekintõbben kell eljárni, hisz azok a döntések, amelyeket a kormány most hoz, visszafordíthatatlan folyamatokat eredményeznek. Ezek a magánosítások vissza nem csinálható folyamatok, ezek nem egy kormánynak - a jelenlegi kormánynak - a mozgásterét határozzák meg, hanem - úgy gondolom, nem túlzok, ha azt mondom - 20-30 évre az elkövetkezendõ kormányoknak a mozgásterét jelentõsen behatárolják.

De nagyon fontos lenne az elsõ ütem tapasztalatainak a felhasználása is. Immáron nemcsak azért, mert az ellenzéki pártok ellenvéleményével találkozott az elsõ ütem és annak elõzményei is, és ebben teljes mértékben egységesek voltak az ellenzéki pártok, hanem azért, mert már más szûrõn is megméretõdött az elképzelés, végrehajtásra került az elsõ ütem, a tapasztalatok láthatók, a szerzõdések ismerhetõk és annak hátulütõi is. S immáron az ellenzéki pártokon túlmenõen az Állami Számvevõszék is elég súlyos megállapításokat tett, ami mindenféleképpen arra kellene hogy inspirálja a kormányt, hogy mind az ellenzék által elmondottakat, mind pedig az Állami Számvevõszék jelentésében foglaltakat figyelembe vegye.

Úgy ítéljük meg, hogy súlyos hiba történt az elsõ ütemben akkor, amikor az ár- és a tarifarendszer nem került megfelelõ módon szabályozásra. Súlyos hiba történt akkor, amikor nem történt egy megfelelõ számítás a 8 százalékos eszközarányos nyereség megalapozására. Mi úgy látjuk, hogy ez a 8 százalékos nyereségtartalom mindenféleképpen a fogyasztókkal kerül megfizettetésre, és a bevételbõl fejlesztési források nem képzõdnek. Ez talán a legnagyobb probléma, hogy a fejlesztésre ezekbõl a pénzekbõl szinte semmi nem jutott. Továbbá súlyos problémaként értékeljük, hogy ezekbõl a privatizációs szerzõdésekbõl hiányzik az erõmûvek rekonstrukciójára vonatkozó kötelezettség.

A Magyar Demokrata Fórum véleménye szerint három lépést kell most megtenni; ebben egyeztettük a véleményünket több ellenzéki párttal, és a tapasztalataink alapján hasonlóan gondolkodik errõl a kérdésrõl a Fidesz-Magyar Polgári Párt és a Kereszténydemokrata Néppárt is.

Megítélésünk szerint ilyen körülmények között elõször is azonnal le kell állítani az energiaprivatizációnak a következõ ütemét. Véleményünk szerint nyilvánosságra kell hozni, milyen kötelezettségvállalások történtek eddig; milyen garanciákat vállalt a kormány; végezetül úgy gondoljuk, hogy mindenféleképpen ki kell alakítani egy nemzeti érdekû energiapolitikai koncepciót, és ennek megfelelõen végezni a magánosítás második ütemét. Mert ez, ami eddig történt, kizárólagosan a költségvetési szempontokat vette figyelembe, kizárólagosan egyetlen szempontot, a költségvetés bevételét vette figyelembe. Ez számunkra elfogadhatatlan.

Úgy ítéljük meg, hogy a privatizációs törvényt is módosítani kell. Ezeknek az elképzeléseknek nyilván az lenne a jelentõsége és a tartalma. Módosítani kellene mind az olaj- és gázszektorban - a Mol privatizálásának második üteme elõtt -, mind pedig a villamosenergia- szektor magánosítása során.

Ezért arra kérjük a kormányt tisztelettel, hogy a nemzetgazdaság mûködõképessége szempontjából meghatározó társaságok privatizációs koncepciójáról terjesszen az Országgyûlés elé egy javaslatot, keressen ebben egy széles körû egyetértést, mert ettõl körülbelül 20-30 évre meghatározó kötelezettségeink lesznek; és ebben a kérdésben, úgy gondolom, elemi érdekünk, hogy legyen egy közös, mindenki számára elfogadható koncepció, és az kerüljön a tisztelt Ház által elfogadásra. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MDF padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage