Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A kormány - mint ahogy Demeter Ervin frakcióvezetõ úr utalt rá - az energiaszektor értékesítésének második szakaszára készül, holott még az elsõ ütem értékesítési tapasztalatait sem értékelte ki a kormány.

Jómagam a parlament múlt heti ülésén szóltam arról az állami számvevõszéki jelentésrõl, amely legalább a '95-ös év és a '96-os elsõ félév értékelését megteszi.

(15.10)

Ebben az Állami Számvevõszék hangsúlyozottan és kiemelten fontosnak tartva leszögezi, hogy ez a fajta energiaszektor-privatizálás rossz és elhibázott volt. A kormányt semmilyen más szándék nem vezette ebben a lépésben, mint hogy minél elõbbi költségvetési bevételhez jusson az államháztartás, és ebbõl fakadóan születtek olyan rossz döntések, amelyek ellentmondtak nemcsak a magánosítási törvénynek, hanem az igazgatótanács saját utasításainak is.

Mi tehát úgy gondoljuk, hogy az energiaszektornak szükséges tõkebevonás nem ezen az úton érhetõ el, nem ezzel a fajta megoldással érhetõ el. Szeretnék emlékeztetni arra is, hogy nemcsak az Állami Számvevõszék, hanem a Gazdasági Versenyhivatal is értékelte a múlt héten ezt a fajta magánosítást, és megállapította, hogy a verseny alapvetõ feltételeinek sem felelt meg ez a fajta értékesítés.

A Fidesz-Magyar Polgári Párt tehát úgy látja, hogy ezzel a fajta energiaprivatizációval, ezzel a fajta magánosítással fel kell hagyni, mert ennek a végsõ vesztesei csak és kizárólag a fogyasztók lehetnek. Teljes mértékben osztjuk tehát Demeter frakcióvezetõ úr hozzászólását, valóban a kormánynak nem lépéseket kell tenni ezen a területen, hanem át kell gondolnia azt, hogy milyen módon van itt szükség tõkebevonásra. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage