Tardos Márton Tartalom Elõzõ Következõ

TARDOS MÁRTON, a gazdasági bizottság elnöke: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Sok minden hangzott el most ebben a rövid vitában. Azt hiszem, nyugodtan megállapíthatjuk, az egy teljesen megalapozatlan állítás, hogy az energiaszektor privatizálásának az ügye nemzeti érdekek feladásának az ügye. A korábbi kormány döntései ebben a vonatkozásban helyesek voltak, és helyesnek is bizonyulnak.

A világon mindenütt a magánkézben lévõ energiaiipar általában nagyságrendileg hatékonyabban mûködik, mint az állami tulajdonban mûködõ. Az állami tulajdonban mûködõk közül is vannak sikeresebbek, de nagyon költségesen mûködtetik õket. Még a francia siker - amely a magyar energiaipar alapját szolgálta a korábbi idõszakban - is nagyon tõke- és költségigényes beruházás és fejlesztés.

A másik kérdés, amit el szeretnék mondani: ha egy ilyen ügynek a folyamatában vagyunk, akkor a folyamat megállítása a legkárosabb; folytatni kell. A gazdasági bizottság kitûzte - és a miniszter asszony egyetértésével tûzte ki - azt, hogy errõl a kérdésrõl bizottsági szinten, ahol szakmai kérdésekrõl tárgyalni lehet, tárgyalni fog. Én remélem, hogy erre a tárgyalásra rövid idõn belül sor kerül.

Nem az a kérdés, ha valami hibásnak bizonyult, akkor állítsunk le mindent, hanem hogy lehet olyan helyzetbe hozni az energiaipart, hogy egyszerre tudja megvalósítani a befektetéseket és a fejlesztést is, és az országot folyamatosan ellátni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage