Bihari Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BIHARI MIHÁLY (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyûlés! A Magyar Országgyûlés 1946 után 1997. február 25-én - tehát több mint 50 évvel a háború utáni elsõ komplex összeférhetetlenségi törvény után -

egy új összeférhetetlenségi törvényt fogadott el, amely ugyan a képviselõk jogállásáról szóló törvénynek a része, de a lényegen nem változtat; egy komplex összeférhetetlenségi szabály megalkotására irányult. Ezt a törvényt a Magyar Közlönyben 1997. április 4-én kihirdették, és május 4-étõl hatályba lép.

A jelenlegi Házszabály tartalmazza a mentelmi ügyekre és az összeférhetetlenségi ügyekre az eljárási szabályokat. Indokolt e két, egymástól nagyon eltérõ ügycsoport eljárási szabályainak elválasztása, részben erre irányulnak az eljárási javaslatok, hogy - a mentelmi ügyektõl és az azokra vonatkozó eljárási szabályoktól az összeférhetetlenségre vonatkozó eljárási szabályokat elkülönítve -

önálló paragrafusokba és alfejezetbe foglalva szabályozza a Házszabály.

Másrészrõl az összeférhetetlenségi törvény kapcsán új anyagi szabályok, összeférhetetlenségi jogszabályok léptek hatályba, valamint új intézmények léptek hatályba, így például a vagyon- és jövedelmi viszonyokkal kapcsolatos nyilatkozattételi kötelezettség, valamint az úgynevezett érdekeltségi bejelentési kötelezettségek. Jelenleg is lefolytathatók korrekten az összeférhetetlenségi eljárások, azonban néhány esetben ezeket a szabályokat garanciális okokból ki kell egészíteni, például lehetõvé kell tenni, hogy az összeférhetetlenségi eljárás alá vont képviselõ mindenképpen megjelenhessen a vizsgálóbizottság, illetve a mentelmi bizottság elõtt, elõadhassa indokait, bizonyítékait, illetve õt meghallgassák. Ezeket célozzák ezek az összeférhetetlenségi eljárási szabályok, és ezek tették indokolttá a Házszabály módosítását.

Kérem képviselõtársaimat, hogy támogassák a tárgysorozatba-vételt, majd pedig a vitában való részvétellel egy korrekt, pontos összeférhetetlenségi eljárási szabályrendszer elfogadását tegyék lehetõvé. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage